Sjeverna Amerika sa Simonom Reeveom

7. studenoga na HRT – HTV 2 u 21:45

Pisac i pustolov Simon Reeve kreće na još jedno epsko putovanje, i to Sjevernom Amerikom.

Otkrit će golemi kontinent raznovrsnih krajolika, s ledenjacima, pustinjama i džunglama, na kojem se prožimaju silno bogatstvo, teško siromaštvo, političke podjele i dramatične sudbine. Simon upija veličanstvenu ljepotu Stjenjaka i planinskih šuma na Zapadnoj obali.

U Montani upoznaje kauboje suočene s nesigurnom budućnošću, a u Gvatemali ljude koji migriraju na sjever u potrazi za boljim životom. Pržeći se pod meksičkim suncem i drhteći na arktičkoj hladnoći, Simon će opipati puls tog uistinu fascinantnog kontinenta.

U pripremi je i serija Južna Amerika sa Simonom Reeveom.

U 4. epizodi Simon Reeve nastavlja putovanje američkim kontinentom. Na ovoj etapi proći će kroz Texas i Meksiko. Pripadnici granične policije u Texasu svakodnevno prihvaćaju ilegalne migrante koji prelaze opasni Rio Grande u potrazi za boljim životom u SAD-u. Simon upoznaje ženu koja u vrtlogu te humanitarne krize riskira glavu kako bi odnijela osnovne potrepštine migrantima koji su zapeli na meksičkoj strani granice, u jednome od najopasnijih gradova u zemlji. Velik dio grada Reynose kontrolira moćna zločinačka organizacija Zaljevski kartel. Simon će posjetiti pripadnike elitne policijske jedinice koja se bori protiv tog neprijatelja opremljenog najsuvremenijim nadzornim kamerama i arsenalom oružja proizvedenog u SAD-u.

U južnome Meksiku Simon će posjetiti Chiapas, saveznu državu spektakularnih krajolika, kulture i povijesti. U Chiapasu živi i najbrojnija populacija domorodačkog stanovništva u Meksiku, koja vuče podrijetlo od drevnih Maja. U srcu prašume Simon istražuje majanski grad Yaxchilan, nekadašnje središte iznimno sofisticirane civilizacije koja je ovdje cvala davno prije dolaska europskih doseljenika.

Otkriva i da je današnje domorodačko stanovništvo marginalizirano, a mnogi se žale da ih u Meksiku tretiraju kao građane drugog reda. Do sredine 20. stoljeća pripadnici naroda Lacandón rijetko su komunicirali s vanjskim svijetom. Većina ih i danas živi u šumi poput njihovih majanskih predaka, ali njihov prelijepi zavičaj mogao bi za manje od desetljeća nestati zbog eksploatacije drva i pretvaranja šume u poljoprivredno zemljište.

Dokumentarnu seriju produkcije BBC-ja, NORTH AMERICA WITH SIMON REEVE, odabrala je Mira Vočinkić.