140 godina Muzeja za umjetnost i obrt

8. studenoga na HRT – HTV 2 u 18 sati

"Muzej u suvremenom svijetu ne može biti bjelokosna kula", smatra Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, "nego mjesto dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti, u kojoj se MUO intenzivno mijenja za izazove u budućnosti."


Povodom velike obljetnice u kojoj je Muzej za umjetnost i obrt obilježio 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, pogledajte dokumentarni film Nane Šojlev u kojem Muzej predstavlja novi pravac u svojemu radu ne odbacujući svoje temelje kao sakupljača i čuvara umjetnosti od gotike do današnjih dana.

Naime, 17. veljače 2020. godine Muzej za umjetnost i obrt proslavio je 140. godišnjicu osnutka. Toga dana davne 1880. godine pokrenuto je osnivanje Muzeja za umjetnost i obrt, na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Isidora Kršnjavog, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.

Ovogodišnji obljetnički planovi dijelom su osujećeni pandemijom i potresom, koji je Muzeju nanio golemu štetu i zbog kojega je privremeno zatvorio svoja vrata. Hoće li to biti poticaj da se Muzej za umjetnost i obrt iz temelja obnovi kako bi se sačuvala sva izvanjska obilježja historicističke arhitekture, ali i adaptira tako da MUO postane pravi suvremeni muzej za 21. i nadolazeće 22. stoljeće?
Film pratite i preko multimedijske usluge HRTi.

Scenaristica, redateljica i urednica dokumentarnog filma je Nana Šojlev. Direktor fotografije je Mario Britvić, a montažerka Davorka Feller.

Produkcija:  HRT, 2020