Nesreća: Mine na plaži

2. studenoga na HRT – HTV 1 u 20:10

Druga sezona dokumentarne serije Nesreća donosi šest novih slučajeva prometnih i drugih katastrofa na području Hrvatske.

Serija započinje epizodom o iskakanju nagibnog vlaka u Rudinama 2009., a slijede slučaj sudara školskog autobusa i vlaka u Pojatnom 1989., eksplozija minskih sredstava na plaži Vergarola u Puli 1946., avionska nesreća na Krku 1971. u kojoj je stradao hrvatski pjesnik Josip Pupačić, rudarske nesreće u Raši i Labinu 1940-ih koje su odnijele gotovo 300 života te požar u riječkom rodilištu 1975. u kojem su stradale 23 bebe. O slučajevima iz "prve ruke" govore svjedoci, istražitelji, žrtve i najbliži članovi obitelji, suci, odvjetnici, optuženici i drugi. Serija sadrži i asocijativne igrane dijelove.

MINE NA PLAŽI

Otkako su 1946. godine u poratnoj i podijeljenoj Puli eksplodirale mine na plaži i ubile više od 60 ljudi, nakon čega je uslijedio egzodus Talijana iz grada, postavlja se pitanje što se zapravo dogodilo. Radi li se o atentatu ili nesretnom slučaju, kome bi takvo što bilo u interesu? U prvom hrvatskom dokumentarcu o 70 godina prešućivanoj, pa i zaboravljenoj tragediji, svjedoci, publicisti i povjesničari otkrivaju svoje priče i mišljenja...

Epizoda je premijerno prikazana pred publikom na Filmskom festivalu u pulskoj Areni 2020. godine.

Scenarist i redatelj je Arsen Oremović, direktori fotografije su Raul Brzić i Kristijan Burlović, dok glazbu potpisuje Toni Starešinić. Producentica je Maja Vukić.

Produkcija:  Izazov 365 za HRT
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja epizodu ćete moći pronaći u videoteci spomenute platforme, gdje se nalazi i prva sezona.