Mirogoj: Prijenos bogoslužja Svih svetih

1. studenoga na HTV1 i HRA1 u 16 sati

Svetkovina Svih svetih slavi se u Rimu od 6. stoljeća. Papa Bonifacije IV. u 7. stoljeću preuredio je poganski hram Panteon u crkvu na čast Bogorodici i svim svetim mučenicima.

Blagdan Svih svetih - prisjećamo se najmilijih

U nju je dao prenijeti na 28 kola kosti ranokršćanskih mučenika. Papa Grgur IV. je u 8. stoljeću u bazilici sv. Petra na vatikanskom brežuljku dao sagraditi kapelu Svih svetih. U njoj su se slavili svi sveti 1. studenog. Svetkovina nas poziva na sveto življenje na temelju biblijskog izričaja "Sveti budite! Jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš!" (Lev.19,1) Svi sveti je blagdan zajedništva proslavljene, putujuće i trpeće Crkve.

Ove godine, zbog oštećenja crkve Krista Kralja prouzrokovanih potresom, bogoslužje će biti pored crkve, a čin odrješenja za sve pokojne, "usnule u Kristu" na ovome groblju, bit će kao i obično kod središnjega mirogojskog križa.

Bogoslužje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Pjevat će Komorni sastav Akademskog muškog zbora fakulteta elektrotehnike i računarstva, pod ravnanjem maestra Josipa degl' Ivvellija, uz orguljašku pratnju Antonije Marijić.

Urednik i komentator prijenosa je Dragutin Siladi, redatelj Neven Mihael Dianežević, a producent Draško Vrgoč.

 


Prijenos bogoslužja pratite i preko multimedijske usluge HRTi.