Svijet jazza: 11. Audioart Festival Pula

5. studenoga na HRT – HTV 3 u 21:30

Već jedanaestu godinu zaredom u Puli se održava Festival eksperimentalne i improvizacijske glazbe AudioArt.

Festival koji je tradicionalno bio međunarodni ove godine je u Društvenom centru Rojc okupio raštrkanu hrvatsku improvizatorsku scenu. Dvadesetak okupljenih glazbenika nastupilo je u raznim formacijama pod vodstvom dirigenta Nevena Radakovića svirajući sasvim nesputanu, improviziranu glazbu, po načelima takozvanog soundpaintinga.

Što je soundpainting? To je koncept u kojem dramaturgiju kompozicije određuje dirigent koji bez nota i pripremljene glazbe, ali zato s cijelim spektrom unaprijed dogovorenih znakova, kombinacijom složenih gesta, pokušava svoju muzičku viziju prenijeti na muzičare i voditi ih, dok ga oni, istovremeno, svojim krajnje proizvoljnim muziciranjem potiču i inspiriraju. Interakcija muzičara i dirigenta vodi do skladanja uživo, pred publikom, znakovni jezik geste pretvara se u zvukovni jezik koji inducira kreaciju i improvizaciju.

Okupljeni muzičari, pristigli iz raznih svjetova, od jazza, preko popa, rocka i klasike, do etna i eksperimentale, nastoje postići ravnotežu i po pitanju ekspresije, ali i discipline, da bi u interakciji sa znatiželjnom i dovoljno strpljivom publikom postigli čudesnu muzičku simbiozu.
Režija:  Melanija Pović Jagarinec
Novinari:  Davor Hrvoj, Saša Drach
Urednica:  Melanija Pović Jagarinec


Facebook stranica
Svijet Jazza
e-mail: jazz@hrt.hrEmisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana