Jack Ryan: Poziv iz sjene - akcijski triler

13. studenoga na HRT – HTV 1 u 20:10

Nakon napada 11. rujna, Jack Ryan, koji studira na Londonskoj školi ekonomije, postaje potporučnik u američkim marincima i odlazi se boriti u Afganistan, gdje zadobiva tešku ozljedu kralježnice.


Tijekom dugotrajnog oporavka u Sjedinjenim Državama privlači pozornost Cathy Muller, studentice medicine koja mu pomaže da ponovno nauči hodati, i Thomasa Harpera, službenika CIA-e koji ga unovači.

Deset godina kasnije, Ryan radi na tajnom zadatku za CIA-u na Wall Streetu tražeći sumnjive financijske transakcije koje bi upućivale na terorističku aktivnost.

Glavni lik u filmu je Jack Ryan kojeg je osmislio pisac Tom Clancy. To je peti film iz serijala "Jack Ryan" iako se njegova radnja ne nastavlja na prethodne nastavke. Za razliku od njih ovo nije adaptacija Clancyjevog romana već originalna priča. U naslovnoj ulozi pojavljuje se Chris Pine, već četvrti glumac koji je glumio Ryana, nakon Aleca Baldwina, Harrisona Forda i Bena Afflecka.

U američko-ruskom akcijskom trileru JACK RYAN: SHADOW RECRUIT iz 2014. godine glume i Kevin Costner, redatelj Kenneth Branagh, Keira Knightley i drugi.

Scenaristi su Adam Cozand i David Koepp.