Ovo je umjetnost: Ekstaza

3. studenoga na HRT – HTV 2 u 12:25

Serija nas vodi na putovanje u našu nutrinu, naše osjećaje i preokupacije, emocije koje nas obilježavaju kao ljudska bića. Umjetnost ima moć pobuditi sve moguće osjećaje i dojmove.


Zahvaljujući njoj, možemo dokučiti tko smo uistinu. Serija nam nudi nešto novo i uzbudljivo, no istodobno je i poučna, namijenjena gledateljima svih profila, zato što smo svi mi sposobni žudjeti, voljeti, mrziti, smijati se i plakati. Zahvaljujući ljepoti umjetničkih forma, istražit ćemo unutarnje mehanizme ljudske prirode. Svi se umjetnici služe umjetnošću kako bi objasnili svoje emocije. A svi se mi služimo emocijama kako bismo objasnili razne aspekte povijesti umjetnosti.

Serija će dotaknuti univerzalne teme poput žudnje, ekstaze, ljubavi, nadahnuća, samoće, ludila, vjere, straha, tuge, ljubomore, nade i taštine. U svakoj epizodi progovara o tim temama govoreći o slikarstvu, kiparstvu, glazbi, arhitekturi i književnosti, uz odvažne, zadivljujuće i zanimljive vizualne prikaze, u duhu same biti ove serije. To što je s nama Ramon Gener nije slučajnost. Svoj je voditeljski talent dokazao u serijama poput Ovo je Opera, koju je prikazala Hrvatska televizija, te Ópera en Texans. A njegova nevjerojatna sposobnost da prenese strast, znanje i čaroliju svih tih zamisli ono je što će ponijeti gledatelja na tom prekrasnom putovanju kroz ljudsku prirodu.

2. epizoda Ekstaza

Ekstaza je uzvišeno stanje koje svaki umjetnik, vjernik ili laik, nastoji postići. Naši slavni preci već su je tražili u stimulativnim supstancijama, kao najbržem sredstvu za uzdizanje u nove visine. Činili su to uz pomoć grčkoga boga Dioniza i njegova rimskog ekvivalenta Bakha. Bili su to bogovi ludila i vina, koji su izazivali ritualno ludilo i ekstazu.

U našoj potrazi za onim u umjetnosti što može izazvati najveći zanos, posjetit ćemo zadivljujuća mjesta poput crkve Marijina Uznesenja na otoku Torcello, u kojoj dominira zlatna boja, koja predstavlja boju Boga. Valja spomenuti i kapelicu Svete Cecilije na planini Montserrat, gdje ćemo razgovarati sa Seanom Scullyjem, američkim slikarom irskoga podrijetla, koji vjeruje da nas svaka boja može navesti da zaplačemo od emocija.

U Rimu ćemo razmotriti djelo Berninija, koji je s mramornim teksturama postigao nešto što nikome prije nije pošlo za rukom. S pomoću glazbe, doživjet ćemo ekstazu slušajući Goldberg varijacije koje izvode virtuozna braća Jussen, kao i silovitu verziju Skrjabinove Poeme ekstaze, u izvedbi Valles Symphony Orchestra.

Dokumentarnu seriju THIS IS ART 1 odabrala je Mira Vočinkić.