A Porina dobiva...Ruža Pospiš Baldani

8. studenoga na HRT - HTV 1 u 20:10

Među darovitim ljudima, kojima je Hrvatska bogata, ovaj dokumentarni film u suradnji Unisona i HRT-a približava nam životni put jedne od najvećih mezzosopranistica na svijetu.

Još 1961. godine kada je prvi put u Hrvatskoj izvedena opera "Rat i mir" Sergeja Prokofjevau zagrebačkom HNK-u, bio je prepoznat glas Ruže Pospiš Baldani, jedinstvene ljepote i baršunaste mekoće. Ostala je vjerna zagrebačkoj operi i stjecala svjetski ugled.

U filmu o njoj govore nacionalna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović, dirigent Nikša Bareza, Dražen Siriščević, njezini profesori Ankica Opolski, Marijan Zuber i Marija Borčić.

Mnogi ne znaju da je u Metropolitanu nastupila 57 puta, od svoje 24. godine
surađivala je s iznimnim svjetskim dirigentima, pjevajući u najvećim koncertnim dvoranama i pred papom Pavlom VI., te je snažno pridonijela hrvatskom ugledu u svijetu.

Za sve nas, posebno za mlađe naraštaje, otkrivamo tko je hrvatska Ruža i što predstavlja na kulturnom nebu ove zemlje i svijeta.

Scenarist i redatelj je Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb.

Produkcija:  Unison Pro d.o.o.
Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja moći ćete ga pronaći i u videoteci spomenute platforme. U njoj se već nalaze svi dosad emitirani nastavci.