Nesreća: Križ gori

9. studenoga na HRT – HTV 1 u 20:10

Druga sezona dokumentarne serije Nesreća donosi šest novih slučajeva prometnih i drugih katastrofa na području Hrvatske.

Serija započinje epizodom o iskakanju nagibnog vlaka u Rudinama 2009., a slijede slučaj sudara školskog autobusa i vlaka u Pojatnom 1989., eksplozija minskih sredstava na plaži Vergarola u Puli 1946., avionska nesreća na Krku 1971. u kojoj je stradao hrvatski pjesnik Josip Pupačić, rudarske nesreće u Raši i Labinu 1940-ih koje su odnijele gotovo 300 života te požar u riječkom rodilištu 1975. u kojem su stradale 23 bebe. O slučajevima iz "prve ruke" govore svjedoci, istražitelji, žrtve i najbliži članovi obitelji, suci, odvjetnici, optuženici i drugi. Serija sadrži i asocijativne igrane dijelove.

KRIŽ GORI

Na aerodromu na Krku 23. svibnja 1971. dogodila se, po broju smrtnih slučajeva, druga najveća avionska nesreća u Hrvatskoj. U Tupoljevu TU-134A, koji je iz Londona letio prema jadranskom otoku, poginulo je 78 ljudi. Zrakoplov je eksplodirao i izgorio nakon slijetanja u krčku zračnu luku.

Tom prilikom stradao je hrvatski pjesnik Josip Pupačić i njegova obitelj. Svega nekoliko mjeseci prije toga napisao je proročansku pjesmu "Moj križ svejedno gori" koju, uz prisjećanja svog susreta s pokojnim pjesnikom, recitira Enes Kišević. Pored njega u epizodi sudjeluju svjedoci s aerodroma, član vatrogasne postrojbe kojega i danas proganja što nisu mogli učiniti ništa za putnike koji nisu stradali od udarca nego naknadno od dima, kontrolori leta i drugi.

Scenarist i redatelj je Arsen Oremović, direktori fotografije su Raul Brzić i Kristijan Burlović, dok glazbu potpisuje Toni Starešinić. Producentica je Maja Vukić.

Produkcija:  Izazov 365 za HRT
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja epizodu ćete moći pronaći u videoteci spomenute platforme, gdje se nalazi i prva sezona.