10 sekundi vječnosti

9. studenoga na HRT – HTV 3 u 20:05

Mjesec i pol nakon razornog potresa u Zagrebu snimljeno je stanje jednog dijela institucija koje čuvaju najvredniju hrvatsku baštinu. Različiti su to muzeji i galerije, akademije i druge ustanove koje izvanjski, iako smo se, recimo, vratili u normalu nakon nezapamćenog šoka koji je svakoga ispunio nezaboravnim strahom, izgledaju gotovo netaknuto!


Otvorili su nam svoja vrata da se sami uvjerimo u razrušene prostore, popucale zidove, ceradama prekrivene rupe... Naši sugovornici, ravnatelji i kustosi, prepričavaju nam svoje prve doživljaje, brigu o nastaloj šteti i, nerijetko, o financijskim razmjerima koji će biti potrebni da se bar preliminarno, a kamoli studiozno ili antiseizmički osiguraju prostori postojećih institucija i vrate u prvobitno stanje...

9. studeni dan je kada su prije 140 godina Zagreb i okolica osjetili razornu snagu Zemljine sile, još jaču nego li je bila ova 22. ožujka 2020.

Scenaristica i redateljica dokumentarnog filma je Snježana Samac. Snimatelji su Mario Marko Krce i Josip Ivančić, a montažerka Irena Korpes.
Film na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.