Romano Bolković - 1 na 1: Alemka Markotić

11. studenoga na HRT – HTV 1 u  20:10

Gošća talk showa je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

S profesoricom Markotić razgovarat ćemo o pandemiji i stanju u svijetu i Hrvatskoj, o trenutačnoj stopi rasta u nas, o tezi iz lažnih vijesti kako će bolnički sustav kolabirati i padu hospitalizacija na tjednoj razini.

Bit će riječi i o destruktivnim ponašanjima diljem svijeta te kontraproduktivnoj ulozi dijela znanstvenika, ali i o tome jesmo li se dovoljno dobro pripremili od proljeća, što je čudno s virusom kakvog nije bilo od 14. stoljeća, medicinskom osoblju i njegovom radu.

Također, razgovarat ćemo i o komorbiditetu, radu Stožera, testiranjima, ponašanju naših građana s početka pandemije i danas, te potrebi lockdowna, kolektivnom imunitetu, strahu i smirenosti, te o obrascima i modelima suočenja s pandemijom i njihovom eventualnom univerzalom primjenjivošću.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić je specijalistica infektologije, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Zagreb. Redovita je naslovna profesorica u trajnom zvanju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i redovita profesorica na Katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednica je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske te Hrvatskog društva za biosigurnost i zaštitu, Hrvatskog liječničkog zbora. Trenutačno je članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite, a i članica je ispred Hrvatske Ad-hoc radne skupine EU komisije za istraživanja COVID-19 te Inter Academy Partnership COVID-19 Expert Group.

Tijekom karijere na nacionalnoj i međunarodnoj razini objavila je cijeli niz znanstvenih i stručnih radova, poglavlja u knjigama, predavanja na prestižnim sveučilištima i institucijama, voditeljica je domaćih i međunarodnih projekata, članica brojnih domaćih i međunarodnih ekspertnih skupina, mentorica studentima i doktorandima iz područja biomedicine i dr.

Autor i voditelj je Romano Bolković, a urednica Slavica Babić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi. U videoteci platforme pronađite emitirana izdanja, kao i na našem YouTube kanalu.