U sjećanje na Matiju Vukšića

U povodu godišnjice smrti Matije Vukšića, novinara, scenarista i jednog od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, u ponedjeljak na HTV3 prikazujemo njegova dva scenaristička i redateljska ostvarenja, dokumentarne filmove Najpametnija nacija na svijetu i  Otok.

U 18:55 na rasporedu je film Najpametnija nacija na svijetu, snimljen 2014. godine.

Čudimo se kad Amerikanci ne znaju točno gdje je Hrvatska, a pitanje gdje se otprilike nalazi Wisconsin smatramo teškim. Uvriježena je teza da Hrvatska ima genijalne stručnjake koji sve češće odlaze iz svoje zemlje. No jesu li oni produkt pojedinačnih napora ili hrvatskog školskog sustava?

Zašto su djeca iz azijskih zemalja na standardiziranim međunarodnim testovima daleko ispred hrvatske, pa i europske? Što se poručuje djeci smanjivanjem satnice kreativnih predmeta poput likovnog i glazbenog?

To su samo neka od pitanja na koja smo pokušali odgovoriti u dokumentarnom filmu Najpametnija nacija na svijetu. Snimatelj uratka je Dražen Lipka, montažerka Iva Blašković, a producent Vedran Bilić.

U 19:25 slijedi dokumentarac Otok, također iz 2014. godine.

Svake godine nakon turističke sezone počinje priča o teškom životu na otocima zimi. Ovdje nije stalo na priči. Otočani su nas izazvali, poslali brojna pisma i pozvali da snimimo njihov život po hladnoći i buri. Očekivali smo dosadan i nelagodan izlet, ali na najvećem hrvatskom otoku, Cresu, upoznali smo neke zanimljive ljude.

Snimatelj je Mak Vejzović, a montažerka Ana Šerić.


Dokumentarne filmove na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.