Nesreća: Jame straha

16. studenog na HRT – HTV 1 u 20:10

Druga sezona dokumentarne serije Nesreća donosi šest novih slučajeva prometnih i drugih katastrofa na području Hrvatske.

Serija započinje epizodom o iskakanju nagibnog vlaka u Rudinama 2009., a slijede slučaj sudara školskog autobusa i vlaka u Pojatnom 1989., eksplozija minskih sredstava na plaži Vergarola u Puli 1946., avionska nesreća na Krku 1971. u kojoj je stradao hrvatski pjesnik Josip Pupačić, rudarske nesreće u Raši i Labinu 1940-ih koje su odnijele gotovo 300 života te požar u riječkom rodilištu 1975. u kojem su stradale 23 bebe. O slučajevima iz "prve ruke" govore svjedoci, istražitelji, žrtve i najbliži članovi obitelji, suci, odvjetnici, optuženici i drugi. Serija sadrži i asocijativne igrane dijelove.

Jame straha

U dvije velike nesreće na području Raše i Labina stradalo je gotovo 300 ljudi. One su se dogodile u dva različita sistema, 1940., kada je na tom području vladala Italija, i 1948., u vrijeme Jugoslavije. Nesreće su bile slične, ali odnos vlasti prema njima poprilično različit, no do danas gotovo da nema starije obitelji na tom području koja u njima nije izgubila nekoga svoga.

Ekipa serije ušla je u danas zatvorena rudarska okna i snimila autentične lokacije te dočarala širi kontekst nekoliko stotina duge tradicije rudarstva toga kraja koja je stala nakon 1990-ih, ali ona živi u naporima zajednice da se uspomena na nju očuva kao kulturna i turistička aktivnost. Epizoda prati i lijevanje zvona koje je izrađeno u talijanskom mjestašcu Agnone za 80. obljetnicu nesreće iz 1940. godine.

Scenarist i redatelj je Arsen Oremović, direktori fotografije su Raul Brzić i Kristijan Burlović, dok glazbu potpisuje Toni Starešinić. Producentica je Maja Vukić.

Produkcija:  Izazov 365 za HRT
Pratite nas i preko multimedijske usluge HRTi, a nakon emitiranja epizodu ćete moći pronaći i u videoteci spomenute platforme, gdje se nalazi i prva sezona serije.