Sjeverna Amerika sa Simonom Reeveom

14. studenoga na HRT – HTV 2 u 21:55

Pisac i pustolov Simon Reeve kreće na još jedno epsko putovanje, i to Sjevernom Amerikom.

Otkrit će golemi kontinent raznovrsnih krajolika, s ledenjacima, pustinjama i džunglama, na kojem se prožimaju silno bogatstvo, teško siromaštvo, političke podjele i dramatične sudbine. Simon upija veličanstvenu ljepotu Stjenjaka i planinskih šuma na Zapadnoj obali.

U Montani upoznaje kauboje suočene s nesigurnom budućnošću, a u Gvatemali ljude koji migriraju na sjever u potrazi za boljim životom. Pržeći se pod meksičkim suncem i drhteći na arktičkoj hladnoći, Simon će opipati puls tog uistinu fascinantnog kontinenta.

U pripremi je i serija Južna Amerika sa Simonom Reeveom.

5. epizoda:

Simon Reeve stigao je u Srednju Ameriku. Ovaj dio putovanja vodi ga od Kariba do Tihog oceana. Na sjevernoj obali Belizea ronit će na koraljnom grebenu i posjetiti centar za rehabilitaciju lamantina. U Nacionalnom parku Chiquibul svjedočit će okršaju između naoružanih čuvara parka i uljeza iz susjedne Gvatemale koji žele iskrčiti i preorati prašumu.

Simon zatim odlazi u Gvatemalu, gdje polovica stanovništva živi od zemlje. Kukuruz je najvažnija poljoprivredna kultura. No urod je slab jer na velikom području Srednje Amerike vlada dugogodišnja suša, dijelom izazvana klimatskim promjenama. Pothranjeno je 50 posto djece mlađe od pet godina. Simon će posjetiti majku kojoj su preostale zalihe hrane za samo osam dana. Suša ne uzrokuje samo glad nego i masovne migracije u SAD.

U El Salvadoru Simon se susreće s još jednim važnim uzrokom migrantske krize. Mnogi bježe zbog visoke stope nasilja i kriminala. Vlada u El Salvadoru aktivno se bori protiv bandi. Simon će izaći na teren s elitnom policijskom jedinicom koja ima cilj vratiti kontrolu nad gradskim ulicama. U toj pesimističnoj situaciji Simon nalazi tračak svjetla - volontersku organizaciju koja okuplja tinejdžere iz opasnih četvrti i osposobljava ih za medicinske tehničare.

Posljednje Simonovo odredište na ovoj etapi bit će Kostarika, mali tropski raj u kojem nalazimo čak 6% ukupne svjetske bioraznolikosti. U ovoj turbulentnoj regiji, Kostarika je svjetionik nade i stabilnosti. Ima vrlo razvijen ekološki turizam, a do 2021. planira postati prva ugljično neutralna zemlja. Simon će se pridružiti školarcima u sadnji drveća, jednoga u nizu projekata obnove tropskih šuma i borbe protiv klimatskih promjena.
 
Dokumentarnu seriju produkcije BBC-ja, NORTH AMERICA WITH SIMON REEVE, odabrala je Mira Vočinkić.