Ciklus filmova Jamesa Ivoryja: Bostonke

16. studenoga na HRT – HTV 3 u 20:05 (12)

Priča filma počinje godine 1875. u Bostonu gdje se redovito okuplja desetak Bostonki iz visokog društva. Njih povezuju dvije tada moderne ideje - čvrsto uvjerenje da je ropstvo svakako trebalo ukinuti i sufražizam, ženski pokret za ravnopravnost s muškarcima. Jednoj od istaknutih dama iz tog društva, Olivi Chancellor, u kratak posjet stiže dalji rođak Basil Ransome.


On je odvjetnik s uredom u New Yorku, a potječe s Juga i svojoj rođakinji odmah izloži vrlo konzervativna stajališta o ženama i braku. Na prijamu kod gospođice Birdseye briljantan govor održi Verena Tarrant koja je novo lice u feminističkom društvu. Ransomu se odmah svidi, a to Olivi nije po volji. Ransome otputuje u New York, a Olive se toliko sprijatelji s Verenom da joj predloži da živi u njezinoj kući. Oko Verenine naklonosti borit će se dvije snažne volje...

"Bostonke" su ekranizacija istoimenog glasovitog romana Henryja Jamesa. Scenarij je napisala Ruth Prawer Jhabvala, redatelj je bio James Ivory a producent Ismail Merchant, dakle onaj isti trio koji je stvorio i takve nezaboravne literarne filmove kao što su "Howards End" i "Soba s pogledom". Prema mnogima "Bostonke" spadaju u njihova najbolja djela.

U britansko-američkoj drami THE BOSTONIANS iz 1984. godine glume Christopher Reeve, Vanessa Redgrave, Jessica Tandy, Madeleine Potter, Wesley Addy.

Christopher Reeve ostvario je ulogu svoga života, kao konzervativni Basil Ransome, a Vanessa Redgrave je za ulogu Olive Chancellor bila nominirana za Oscara.