Psi, ta izvanredna bića

20. studenoga na HRT – HTV 2 u 11:05

Serija istražuje divne i često zapanjujuće osobine čovjekova najboljeg prijatelja. U 13 epizoda otkrit ćemo more čudesnih, dojmljivih i fantastičnih priča o psima iz svih krajeva svijeta - tu su herojski spasilački psi, mali psi ljubimci, nevjerojatni radni psi i vrhunski policijski psi. Zavirit ćemo i u znanstvene temelje spoznaja o psima i otkriti zbog čega su naši pseći prijatelji tako posebni.

1. epizoda

Psi iz talijanskog Centra za spasilačku obuku djeluju na obalama mora i jezera i pomažu kupačima u nevolji. Moraju proći intenzivan trening - preplivati udaljenost od nekoliko stotina metara do četiri kilometra, zubima vući čamac, pa čak i iskakati iz helikoptera! Uglavnom je riječ o labradorima, newfoundlandskim psima i zlatnim retriverima, ali nijedna pasmina nije isključena ako zadovoljava zadani kriterij težine.

Novozelandska služba traganja i spašavanja pokriva područje koje se prostire od Južnog pola sve do južne morske granice Havaja. Obuhvaća Norfolk, Tongu, Samou i Cookovo otočje. Psi koji sudjeluju u akcijama spašavanja pretražuju i planine prekrivene snijegom na Južnom otoku i vruće termalne izvore u Rotorui. Pratit ćemo škotske ovčare, njemačke ovčare i labradore koji zajedno sa svojim trenerima moraju proći vrlo zahtjevnu obuku u planinama kako bi bili primljeni u službu.

Pridružit ćemo se "musheru" Clemensu Bittendorferu i njegovim haskijima na najtežoj australskoj utrci - jedinoj u Australiji koja se odvija na snijegu. Psi u zaprezi vuku težinu 2-3 veću od vlastite i veoma brzo trče.

Dokumentarnu seriju EXTRAORDINARY DOGS odabrala je Mira Vočinkić.