Snaga ljudskog duha u serijalu Free Spirits

17. studenoga na HRT - HTV 2 u 18:15 

Oni su kreativni, oni su neustrašivi, oni žive i stvaraju po svom. Beskopromisno, bez zadrške, posve otvoreno i uvijek u suprotnosti s očekivanjima svoje okoline. Oni su Free Spirits.


HRT i koprodukcijski partneri okupljeni pod okriljem EBU-ove stručne skupine za multikulturu predstavljaju serijal Free Spirits o običnim, a opet posve neobičnim ljudima koji su se usudili boriti za svoje ideje, svladati strahove, pronaći nove načine komunikacije i ispričati svoje priče.

Od osobenjaka s portugalskih otoka u Atlanskom oceanu, preko inspirativnih priča iz Nizozemske i Hrvatske do dirljivih i fascinantnih sudbina iz Bangladeša, Free Spirits govore o snazi ljudskog duha i vječnoj potrazi za slobodom.Druga epizoda nas vodi u Den Haaga, Rijeku i Dhaku u Bangladešu.

Fazle je odrastao u džamiji svojih roditelja gdje se pripremao postati imam. Prešućivano obiteljsko nasilje kojem je svjedočio, ostavilo je dubok trag, i Fazle je potražio svoju slobodu, svoju novu vjersku zajednicu.

Ja sam žena s kauča, voli reći Frida Šarar. Pjesnikinja, blogerica i tek otkrivena pjevačica grupe Porno brak često se poigrava s konceptom privatnosti; u pjesmama se razotkriva do boli, u životu je prilično zatvorena, gotovo sramežljiva i vlastitim izborom pomalo osamljena. Frida je Riječanka koja govori i stvara na srpskom. Nezgodna kombinacija za "pripadnicu neprijateljskog naroda" kako joj tepa njezin suprug. Jezik za Fridu postaje statement.

Sumon je odvjetnik čija je strast postalo građansko novinarstvo. S gotovo tri milijuna pratitelja na društvenim mrežama, postao je glas naroda. Vlasti nisu oduševljene i sigurnost njegove obitelji je narušena...

Autori su Rishi Chamman, Đuro Gavran, Daniela Draštata i Arnob Chakrabarty. Izvršni producent serijala je Erik Hogenboom, a urednica Daniela Draštata.

Free Spirits, serijal od petnaest kratkih dokumentarnih filmova, HRT premijerno je prikazan u HD razlučivosti na multimedijskoj platformi HRTi  #EBUfreespirits.