SKUD "I. G. Kovačić", 70 godina

16. studenoga na HRT – HTV 3 u 18:55

Prisjetit ćemo se posebne proslave 70. rođendana Studentskog kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovalić", osnovanog 1948. u sklopu Sveučilišta u Zagrebu.


Današnji naraštaj "Goranovaca" aktivno djeluje u jednoj od sekcija: Akademski zbor, Folklorni ansambl, Muški vokalni ansambl, Akademski harmonikaški orkestar, Studentsko kazalište i Grupa za međunarodni folklor koja djeluje kao rekreativna sekcija.

Društvo je osnivač i organizator književne manifestacije Goranovo proljeće, a kako je uvijek otvoreno prema stvaralačkom okupljanju i druženju mladih, tako su često nastajale nove sekcije: Književni klub, Opera u sobi, Sekcija za društveno-sportski ples, Likovni klub, razne tribine i sl.

U proteklih 70 godina djelovanja Društvo je stalno širilo svoju djelatnost i tako učinilo od "Gorana" veliku obitelj vrijednih stvaralaca, koji su pronijeli duh hrvatske umjetnosti i kulture diljem Europe, pa sve do Kine, Koreje, SAD-a, Afrike, Azije, Australije i Novog Zelanda.

Svečani koncert kojim su "Goranovci" obilježili 70 godina postojanja održan je u Zagrebu 15. studenog 2018. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tematskim koncertom filmske glazbe "Tko pjeva, zlo ne misli" oživjeli su filmsku glazbu iz domaćih i stranih filmova.

Redatelj je Danko Volarić, urednica Lejdi Oreb, a producent Petar Krešimir Peras.