Hajdučka vremena - pustolovni film za djecu

20. studenoga na HRT – HTV 3 u 22 sata

Radnja se zbiva u malom bosanskom selu početkom 20. stoljeća. Počinje školska godina što za dvojicu dječaka znači kraj bezbrižnog djetinjstva i djedovih priča o hajducima. Srećom, škola se i nije pokazala tako strašnom jer su već pale prve simpatije. Ali miran seoski život uzburkan je pojavom pravih hajduka koji su seljacima pritekli u pomoć kad nisu mogli mogli platiti porez. U sve su se uključili mali junaci koji su tek krenuli u školu i krenuli tragom hajduka.


Redatelj i koscenarist ovoga filma snimljena 1977. godine, Vladimir Tadej, autor je koji se okušao u svim filmskim rodovima: režirao je crtane filmove, dokumentarce, naravno igrane, pa čak i jedan film - "Simpozijada" iz 1988. - koji se može smatrati eksperimentom. Stručnjacima i filmskim radnicima poznat je i kao scenograf niza filmova, od "Bakonje fra Brne" Fedora Hanžekovića iz 1951. pa sve do filmova s kraja osamdesetih godina.

Ipak, široj publici poznat je najviše po svojim filmovima za djecu "Družba Pere Kvržice" (1970.), "Hajdučka vremena" (1977.) i "Tajna starog tavana" (1984.). No, zanimljivo je da je Vladimir Tadej bio i scenograf jedne od svojedobno najpopularnijih serija europskog vesterna: slavnog Winnetoua prema istoimenom djelu isto tako slavnog Karla Maya.

U filmu glume Boris Dvornik, Ružica Sokić, Danilo Stojković, Slavko Simić, Nikola Simić, Mate Ergović, Đuro Utješanović, Olivera Marković, Ramiz Pašić, Behar Sušić. Scenaristi su Branko Ćopić, Arsen Diklić, Vlastimir Radovanović i Vladimir Tadej.

Film je na Filmskom festivalu u Puli 1977. dobio nagrada Foto i Kodak Pathe za kameru - Tomislav Pinter (ex aequo s filmovima Mećava i Vdovstvo Karoline Žašler).