Svijet jazza: Europski jazz šlageri

19. studenog na HRT – HTV 3 u 21:35
 
Kada je komorni orkestar zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta s opernim solistima izveo program europskih šlagera iz pjesmarice Djanga Reinhardta, program sasvim različit od onoga što je inače na njihovu repertoaru, moglo se činiti da to nije za hramove visoke kulture.

No, jesu li ti europski šlageri baš tako daleko od Mozartovih arija ili Mahlerovih simfonijskih pjesama? Možda i ne, jer su iznikli na tlu s jakom tradicijom najrazličitijih narodnih melosa, stoljeća klasične glazbe, Lieda, kancone, pa i opernih i operetnih arija.

Svaka zemlja ima svoje šlagere, svoje popularne melodije. Mnogi se glazbenici vole okušati u interpretaciji takvih pjesama i tu jazzisti nisu iznimka. Čini se da su upravo američki jazzisti prvi posegnuli za hitovima iz kazališnih predstava, brodvejskih mjuzikla ili holivudskih megahitova i pretvorili ih u ono što se danas nazivaju jazz-standardi.

U povijesti jazza u Europi prvi je za takvim popularnim melodijama posegnuo Django Reinhardt i obradio ih u svom, Hot Club de France stilu. Tako je prema ideji Mate Matišića za orkestar HNK-a naš mladi Šimun Matišić napravio specifične aranžmane i otišao korak dalje.

Odabrani Djangov jazz-repertoar, sastavljen od pretežito njemačkih i francuskih šlagera, aranžirao je za klasični komorni orkestar i operne glasove. Pomirio je naoko nespojive svjetove, a HNK-om je nakratko zavladao jazz.

Urednica: Melanija Pović Jagarinec
Novinari: Davor Hrvoj, Saša Drach

Facebook stranica
Svijet Jazza
jazz@hrt.hr