Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Hrvatska radiotelevizija pripremila je prigodni program u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u srijedu 18. studenoga.

➡️ HZJZ objavio epidemiološke preporuke za Dan sjećanja

Dvadeset i deveta je tužna godišnjica otkako je Vukovar sa stanovnicima i braniteljima podnio strašnu žrtvu, razaranje, ubojstva, genocid, pad, križ.


Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

➡️ Poznata pravila za Kolonu sjećanja

U 9:45 na HTV1 i HTV4 uz hrvatski znakovni jezik pogledajte posebnu emisiju Dan sjećanja na Vukovar 1991. Naši sugovornici u Koloni sjećanja su branitelji, liječnici i medicinske sestre, članovi obitelji nestalih i stanovnici Vukovara i Škabrnje koji na dan 18. studenoga odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje.

Reporteri koji se javljaju su Melita Homa, Igor Rotim, Petar Vlahov, Eugen Husak, Marija Gantar, a u Škabrnji Edi Škovrlj. U studiju u Zagrebu s gostima je Branko Nađvinski.U reportažama ćemo podsjetiti na mučne i herojske trenutke koje su proživljavali građani i branitelji Vukovara, djeca i odrasli. Nataša Ban donosi potresnu reportažu o djeci vukovarskim žrtvama. Priča je to o ratnom zločinu i nevinim životima, o djeci ubijenoj tijekom opsade i okupacije grada. Ratna 1991. do sredine 1992. u Vukovaru i okolici odnijela je cijeli jedan razred života. Točan broj ubijene djece još nije utvrđen.Donosimo svjedočanstvo Anite Kolarić Gregurić, tada 14-godišnjakinje, kojoj su u jednom danu poginuli 12-godišnji brat i 11-godišnji bratić, a i sama je bila ranjena.

Maja Sever donosi reportažu o dvije vukovarske djevojčice, Jeleni i Suzani, danas odraslim ženama koje je te ratne godine jedna ćelava lutka povezala za cijeli život. Jelena je imala 10 godina kad joj je otac vozač kombija Hitne pomoći ubijen na Ovčari. U Sremskoj Mitrovici upoznala je devetogodišnju djevojčicu Suzanu kojoj je majka poginula u padu Vukovara. Poklonila joj je lutku, a prijateljstvo ih veže i danas.Renata Waldman ispričat će priču o predaji Mitnice kada su branitelji heroji dogovorili predaju uz uvjet da civili budu prebačeni na slobodni teritorij RH. Predati se neprijatelju s oružjem bio je iznimno hrabar čin. Tako su spasili oko 5000 civila, a sami završili u logorima.➡️ Otvoren Vukovarski vodotoranj

Zrinka Perić donosi reportažu o simbolu grada, novobnovljenom vukovarskom vodotornju, o braniteljima Ivanu Ivaniki i Hrvoju Džalti koji su uporno sve do pada grada noću na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu i tako prkosili neprijatelju.

➡️ Posljednji izvještaj Siniše Glavaševića iz Vukovara
➡️ Priče iz Vukovara, autora Siniše Glavaševića
➡️ "Žrtva Borovo naselja za Domovinu"

Sanja Mikleušević donosi originalne faksove tekstova Siniše Glavaševića koje je slao uredniku Hrvatskog radija Mladenu Kušecu koji je zaslužan za to što su one objavljene u Pričama iz Vukovara. Podsjetnik je to na najljepše i najbolnije stihove posvećene gradu heroju.

Urednica emisije je Ana Jelinić.

➡️ Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

U 12:30 na spomenutim programima i platformi HRTi na rasporedu je prijenos mise iz Vukovara. Crkva je danas na osobit način okrenuta žrtvama Domovinskog rata i sjećanju na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Glavni služitelj Presvete euharistije na Memorijalnom groblju Dubrava bit će nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i biskupijskim i redovničkim svećenicima. Komentator i urednik je Neno Kužina, a redatelj Neven Mihael Dianežević

Emisiji i prijenosu mise prethodi dokumentarni film Heroina Vukovara - dr. Vesna Bosanac, biografska priča o doktorici Vesni Bosanac, ženi koja je kao ravnateljica Vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala simbol njegova junaštva, građanske hrabrosti, humanosti i etičnosti, ostajući sa svojim gradom i njegovim stanovnicima te ranjenim borcima do kraja. 


Mjesto sjećanja Vukovar

Nakon heroine Vukovara slijedi i film scenarista i redatelja Veljka Bulajića Mjesto sjećanja Vukovar. Ostvarenje govori o jednoj od najvećih ratnih tragedija suvremenoga doba, a autor je, kako je sam rekao, filmom želio odati počast svima koji su branili Vukovar i prikazati njihovu žrtvu svijetu.

U sklopu posebnog programa HRT-a, na HTV1 u 15:05 pogledajte dokumentarni film Ni krivi, ni dužni.Scenaristica Nataša Kalinić Ahačić i redatelj Mladen Santrić u njemu su istražili i dokumentirali nekoliko najpotresnijih priča i sudbina djece čije su snimke i fotografije u vrijeme domovinskog rata 1991. godine obišle svijet. Tek njihovom objavom svjetska je javnost počela razumijevati razmjere zla koje su neprijatelji hrvatske države počinili u vrijeme raspada Jugoslavije.


Željka Jurić - Ni krivi, ni dužni

U 21:05 ne propustite Srce Vukovara, film scenarista i redatelja Stipe Majića kojim se nastoje zaboravu ne istrgnuti veliki humanisti i heroji - djelatnici Vukovarske bolnice i njihovi pacijenti. Kroz njihove iskaze film govori o okolnostima u Vukovarskoj bolnici za vrijeme Domovinskoga rata, o uvjetima u kojima je medicinsko osoblje te bolnice uspijevalo ne samo funkcionirati, nego čak biti i vrlo učinkovito.Na Trećem programu HTV-a u 16:05 pogledajte Ružu vukovarsku, film Ante Marića o ravnateljici Gradskog muzeja Vukovar, Ruži Marić, te ujedno i priču o nedavnoj povijesti Vukovara, ratnom razaranju, obnovi grada i muzeja.


Ruža vukovarska

U dokumentarnom filmu Uskrsla Škabrnja, redatelja Dominika Zena, koji prikazujemo na HRT3 u 16:35, pogledajte priču o Škabrnji, mjestu tuge i ponosa, koje u uskrsne dane opet živi kao nekad, ali ne zaboravlja 18. studenog, dan kad se mrak nadvio nad ovu pitomu dolinu. Poslije smrti, razaranja, paleži uskrsla je puninom života i obnovom uništenog. Križni put na Raživljevu glavicu, bdjenje i uskrsne svečanosti u crkvi Blažene Djevice Marije dio su dokumentarne emisije o danas uskrsloj Župi Škabrnji. Snimatelj ostvarenja iz 2010. godine je Mirko Vojanić, a urednik Stjepan Kolak.


Uskrsla Škabrnja

Priča je priča samo ako ju se zabilježi. 19 godina nitko nije zabilježio priču o izlasku Vukovaraca iz opkoljenoga grada. 19 godina prešućivalo se ili odmahivalo rukom: "Pa oni su pobjegli..." Netočno! 16. studenog, kada je postalo jasno da proboja za Vukovar neće biti, iz Operativnog zapovjedništva proslijeđena je poruka iz Zagreba: "Tko se hoće boriti do kraja, neka se bori. Tko se hoće predati, neka se preda. Tko može u proboj, neka ide!" Tim je tragom krenulo oko 1500 Vukovaraca: civila i branitelja, žena, djece, ranjenika i boraca.


Ne pucajte, ide Vukowar

Jedna trećina nije nikada stigla do Vinkovaca. Film Darka Dovranića Ne pucajte, ide Vukowar, koji je na rasporedu u 17:05 na Trećem, prati grupu od četrdesetak ljudi, među kojima je bilo i ranjenika i žena i djece, na putu do slobode. U nedostatku dokumentarnih materijala, neke su scene igrane u skladu sa sjećanjima sudionika.

Malo je junaka Domovinskoga rata koji su tako visoko na Oltaru Domovine, a opet tako malo o njima znamo. Uz Blagu Zadru u obrani Vukovara i Hrvatske borila su se i dvojica njegovih sinova.


Vukovarski junak Blago Zadro

Stariji Robert kao dobrovoljac je 1992. godine otišao u Hercegovinu te poginuo na Kupresu, ni 50 kilometara zračne linije od rodne kuće svoga oca. Na HTV4 u 20:05 ne propustite film Vukovarski junak Blago Zadro Darka Dovranića. 

U utorak, 17. studenoga na Četvrtom programu HTV-a u 20:05 donosimo i dokumentarni uradak Leona Rizmaula Vukovar moje mladosti. Saznajte kako je Vukovar izgledao prije rata i koliko su Vukovarke i Vukovarci zaljubljeni u svoj grad.


Vukovar moje mladosti

Poseban program možete pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.Na platformi HRTi nalazi se i više od 50 dokumentarnih filmova i serija te više stotina sati snimljenog materijala o Domovinskome ratu!

Poseban radijski program na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i ŠkabrnjePoseban program na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje pratite i na HR1, koji možete slušati također preko usluge HRTi. Usto, u videoteci HRTi pogledajte i tematska ostvarenja koja se nalaze u kategoriji Dan sjećanja kao i posebne emisije te mise održane prethodnih godina.

Posjetite i naš mrežni portal Dani ponosa posvećen očuvanju spomena na Domovinski rat, doprinosu koji su u obrani domovine dali hrvatski branitelji i svi sudionici Domovinskoga rata te promicanju istine o Domovinskome ratu.