Druga strana: Kako kvalitetno oprati novac? (hrvatska vs. međunarodna iskustva)

18. studenoga HRT - HTV4 u 21:10
Bijelo rublje pere se na 90, a šareno na 40 stupnjeva. A kako se pere novac? Kao što smo iz recentnih afera vidjeli, Hrvati preferiraju "pranje na ruke“. No, je li to najučinkovitije?

O novim tehnikama i tehnologiji koje pomažu jednoj i drugoj strani, progovara bivši pomoćnik predstojnika Ureda za sprečavanje pranja novca, Goran Sirovec.Termin "pranje novca" potiče iz zlatnog doba mafijaškog kuma Al Caponea. On je novac od ilegalnih kockarnica, prostitucije i ilegalne prodaje alkohola ulagao u salone za pranje rublja gdje strojevi rade na kovanice i nema fiskalizacije. Dnevni utržak od tih praonica polagao je u banku i tako ga legalizirao. Izgubio se trag njegovog porijekla.

U današnjem globaliziranom svijetu, tehnike pranja se mijenjaju, ali posrednici za ulazak prljavog novca u sustav su i dalje uglavnom financijske institucije. Neposredan povod emisije je najviša izrečena kazna Zagrebačkoj banci za propuste u sprečavanju pranja novca, te USKOK-ova zapljena velikih količina gotovine u raznim garažama posjetitelja Kluba u Slovenskoj 9.

Kako se i zašto pere novac reći će nam bivši viši savjetnik u Poreznoj upravi RH, bivši pomoćnik predstojnika Ureda za sprečavanje njegovog pranja, te Senior Compliance manager Western Uniona za Istočnu Europu, Goran Sirovec.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi, u čijoj se videoteci nalaze i sva emitirana izdanja.

Gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

Reprizno izdanje na rasporedu je u srijedu u 4:10 te u subotu u 15:35 na HTV 4.