Snaga ljudskog duha u serijalu Free Spirits

13. studenoga na HRT - HTV 2 u 18:15 

Oni su kreativni, oni su neustrašivi, oni žive i stvaraju po svom. Beskopromisno, bez zadrške, posve otvoreno i uvijek u suprotnosti s očekivanjima svoje okoline. Oni su Free Spirits.
HRT i koprodukcijski partneri okupljeni pod okriljem EBU-ove stručne skupine za multikulturu predstavljaju serijal Free Spirits o običnim, a opet posve neobičnim ljudima koji su se usudili boriti za svoje ideje, svladati strahove, pronaći nove načine komunikacije i ispričati svoje priče.

Od osobenjaka s portugalskih otoka u Atlanskom oceanu, preko inspirativnih priča iz Nizozemske i Hrvatske do dirljivih i fascinantnih sudbina iz Bangladeša, Free Spirits govore o snazi ljudskog duha i vječnoj potrazi za slobodom.

Prva epizoda Free Spiritsa vodi nas u Rotterdam, Zagreb i Piran.

Gilova je strast ples, no on mu nije uvijek bio dopušten. Majka je inzistirala na pokoravanju strogim pravilima Jehovinih svjedoka. Danas je Gil plesač, no upravo ga pokret tjera na suočavanje s duhovima prošlosti.

Kada je popis obvezne školske lektire u rano proljeće 2019 doveden u pitanje, Lovro Krsnik započinje angažiran umjetnički performans: ispred zgrade Vlade RH u Zagrebu na glas čita kontroverzne naslove poput Pipi Duge Čarape i Lovca u žitu, stotinu dana za redom, punih sat vremena. Može li umjetnost mijenjati svijet i kolika je snaga entuzijazma?

Nastija je vloggerica i plesačica. Mlada, hrabra i britka odlučna je u rušenju svih barijera koje joj nameću okolina, ali i vlastita dijagnoza – Nastija živi sa spinalnom mišićnom distrofijom od rođenja.

Autori su Rishi Chamman , Đuro Gavran, Daniela Draštata i Maja Pavlin.

Izvršni producent serijala je Erik Hogenboom, a urednica Daniela Draštata.

Free Spirits, serijal od petnaest kratkih dokumentarnih filmova, HRT premijerno je prikazan u HD razlučivosti na multimedijskoj platformi HRTi  #EBUfreespirits.