In memoriam Ivan Kožarić na Trećem

Večerašnji program na HTV3 posvećujemo preminulom hrvatskom kiparu, akademiku Ivanu Kožariću.
Odlazak velikana naše umjetnosti - Ivana Kožarića
U 22:05 emitiramo emisiju Jedno djelo: Ivan Kožarić - Ispuhivanje energije. Ivan Kožarić bio je umjetnik iznimne stvaralačke energije, neopterećen i slobodan od bilo kakvih stilskih kategorizacija. U radovima koje je nazvao "Ispuhivanje energije" slikao je neposredno svojim dahom.

Njegov udah i izdah - vežući na sebe kapljice boje - postaje istodobno metafora oslobođene kreativne slobode i konkretizacija stvaralačkog čina. Slično tome doživljavamo cjelokupan njegov rad: kao samu energetsku supstancu ili kao osjećaj svježeg zraka.

Autorice i urednice emisije su scenaristica Evelina Turković i Ana Marija Habjan.


Obuljen Koržinek: Ivan Kožarić bio je rijetka ptica slobode

Zatim slijedi dokumentarni film Portret: Ivan Kožarić, snimljen 2011. godine. Ostvarenje pripovijeda o djelu Ivana Kožarića koje mladalačkom svježinom i zaigranošću ne prestaje oduševljavati publiku i utjecati na mlađe generacije umjetnika i dizajnera koji mu čak posvećuju svoje radove ili cijele izložbene projekte kako smo se osvjedočili u ovoj emisiji. Njegov opus je zaslužio mnoštvo međunarodnih priznanja, izlagao je u prestižnim svjetskim muzejima, galerijama i smotrama poput legendarne Documente u Kasselu.

Scenaristica i urednica dokumentarnog filma je Renata Margaretić Urlić, a realizatorica Maša Božičević.

U 22:50 ne propustite Skicu za portret. Emisija o Ivanu Kožariću snimana je 1990., kao TV izložba, a prikazani radovi nastali su u razdoblju od 1967. do 1990. Scenaristi i redatelji su Breda Beban i Hrvoje Horvatić.
 Emisije Jedno djelo i Skicu za portret pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci su i dostupne.

Dokumentarac Portret: Ivan Kožarić na području RH također možete pratiti  preko spomenute platforme.