Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Cijeli svijet polaže velike nade u cjepivo kao najsnažnije oružje protiv Covida-19. Vjeru da se nazire uspješnija bitka s koronavirusom ulijeva najava Pfizera i Biontecha da imaju 90 posto učinkovito cjepivo. Javile su se i druge tvrtke koje također izvještavaju o obećavajućim rezultatima završnih faza kliničkih ispitivanja. O cjepivima ali i o lijekovima koji pomažu u liječenju oboljelih od Covida-19 u emisiji Izaberi zdravlje od 8:05 govore naši ugledni znanstvenici virolozi prof. Stipan Jonjić i prof. Luka Čičin Šain. Razmotrit ćemo i primjenu antibiotika u liječenju covid pacijenata u povodu Svjetskog dana svjesnosti o antibioticima u razgovoru s prof. Arjanom Tambić Andrašević. Bilježimo i jednu lijepu godišnjicu - Hrvatske banke humanoga mlijeka.Nešto je više od godine dana od kada je na vukovarskom samostanu Sv. Filipa i Jakova postavljen prvi cjeloviti popis svih vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata. Branitelji, civili, ubijeni u logorima, nestali, njihova imena su na tom popisu. Kako je nastao popis vukovarskih žrtava, može li zacijeliti vukovarska rana, kako je u Domovinskom ratu prošao franjevački samostan, o svemu tome uz popis sa 2717 imena vukovarskih žrtava u Prvoj crti od 9:30 razgovaramo sa župnikom fra Ivicom Jagodićem.
Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kakav je bio Ivan Kožarić, naš veliki kipar, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži od 12:30.Pedeset se godina navršilo od premijere jednog od najomiljenijih hrvatskih filmova, filma Tko pjeva zlo ne misli. U tih pola stoljeća, ovaj film redatelja Kreše Golika postao je u pravom smislu riječi kultni film, a čini se da sa svakom novom generacijom stječe i nove poklonike. U emisiji Poveznice od 13:10 pitamo se što ga to čini tako živim i pokušavamo saznati nešto više o njegovu nastanku.    

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme pjevačice Vanne.Melodije s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut evergreena ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo premijeru dokumentarno-glazbene priče Dvadeset metara gramofonskih ploča - zbirka Ivana Mirnika u kojoj otkrivamo zanimljive detalje o rijetkoj kolekciji šelak ploča uglednog arheologa Ivana Mirnika. Više od 1600 svojih šelak ploča Ivan Mirnik je digitalizirao i putem posebnog YouTube kanala učinio dostupnim široj javnosti, a odabrane donosimo uz pročitane etikete u emisiji koju je osmislila Nada Bezić.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 pripremili smo priču Sanje Pilić Tri kraljevne.

U večernjem programu Uvijek Prvi - kultura od 20:15 najavljujemo izložbu Retropolis II: Naše zdravlje je u našim rukama, predstavu Kratak vic o braku te gorko slatku komediju Mjesto za nas koja igra u domaćim kinima. Govorimo i o hrvatskim filmovima koji gostuju na prestižnim svjetskim festivalima. U "Kulturnome kolokviju" gostuje Radenko Milak, umjetnik koji je svjetsku muzejsku i galerijsku scenu zaintrigirao odličnim crno-bijelim akvarelima s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva te s društvenih mreža i elektronskih portala.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 18:35 poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 20 sati možete pratiti prijenos koncerta iz ciklusa Sfumato iz Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.Na programu je Rekvijem Gabriela Faurea uz Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Solisti su sopranistica Lucija Jelušić, bariton Jurica Jurasić Kapun i Hrvoje Trinki, orgulje. Zborom Hrvatske radiotelevizije ravna Robert Homen.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)
Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

U 20:05 pogledajte dramu Françoisa Truffauta Zadnji metro, snimljenu 1980. godine.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.