Prijenos dodjele Nagrade hrvatskog glumišta

24. studenog na HRT - HTV 2 u 20:05
    
Na povijesni dan hrvatskog glumišta kada je 24. studenoga 1860. godine nakon burnih rodoljubnih prosvjeda građanstva, a po uputama književnika Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić objavio publici da će se od sutrašnjeg dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski, i ove godine obilježava se ovaj datum, 28. put od kada je Nagrada hrvatskog glumišta utemeljena. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uz Hrvatsku radioteleviziju i Večernji list utemeljili su Nagradu hrvatskog glumišta 1992. godine.


Nagrade se dodjeljuju u brojnim kategorijama iz dramske, radijske i televizijske, operne i operetne, baletne i plesne umjetnosti, kao i za svekoliko umjetničko djelovanje.

Ove godine nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame dobila je jedna od naših najuspješnijih i najnagrađivanijih kazališnih umjetnica, redateljica, koreografkinja i autorica kazališnih projekata Ivica Boban, a u kategoriji opere dodijeljena je opernom pjevaču Giorgiu Surianu, umjetniku međunarodne karijere rodom iz Rijeke, koji je gradio karijeru na najvećim svjetskim opernim pozornicama, kao i na hrvatskim opernim scenama.

Kroz prijenos iz televizijskog studija, koji je ove godine prilagođen epidemiološkim uvjetima zbog pandemije, vodit će nas Tarik Filipović u komunikaciji s nominiranima na daljinu, a tko će biti dobitnik, bit će, kao i do sada, iznenađenje u samom prijenosu.

Autorski tim ovogodišnje svečanosti čine Mislav Donaj, Joško Lokas, Tarik Filipović i Ivan Miladinov, koji je ujedno i redatelj prijenosa.
    
Producentica TV prijenosa je Tihana Čuljak, a urednica Maja Gregl.
Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi.