Art a la carte: Hoffmannove priče

22. studenog na HRT – HTV 3 u 22:05

Duga operna noć "vrti" se oko cjelovite snimke opere "Hoffmannove priče" Jacquesa Offenbacha zabilježene prošloga ljeta u austrijskome gradiću Klosterneuburgu.


Demonska priča o pijanom pjesniku i njegovim ljubavima u stvari je metafora umjetničkog stvaranja, sasvim smjelo i do danas nerazjašnjeno ostvarenje koje je na žalost u proteklih nekoliko desetljeća sasvim iščeznulo iz opernog repertoara u Hrvatskoj.

Zato je tu Art a la carte i naša jednomjesečna operna emisija koja u uvodnom dijelu u studiju ugošćuje dvoje hrvatskih stručnjaka za tu operu: jedini hrvatski redatelj koji je režirao taj naslov, Krešimir Dolenčić, i sopranistica Ivana Lazar, koja je spremna u nekoj mogućoj budućoj predstavi svoje matične kuće (HNK Zagreb) povezati sve sopranske uloge u operi, emanacije triju Hoffmanovih ljubavi - lutku Olympiju, glazbenicu Antoniju i kurtizanu Giuliettu.

Njih u ovoj sezoni Zagrebačke opere povezuje i suradnja na predstavama Seviljski brijač i Čarobna frula, koje su također teme našeg razgovora.

Urednica emisije je Jana Haluza. Redatelj je Ivan Mokrović, a urednica projekta Lidija Špiranec.

U 22:35 prikazujemo izvedbu Hoffmanovih priča, fantastične opere u pet činova, Jacquesa Offenbacha iz Carskog atrija samostana Klosterneuburg. Nakon toga slijedi 2. dio emisije Art a la carte.
Pratite novosti vezane uz emisiju na Instagramu.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.