Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Od 11 sati možete slušati prijenos konferencije za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Prijenos konferencije pratite i na HTV4 uz hrvatski znakovni jezik, na našem portalu te Facebook stranici HRT Vijesti.

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.


Ilustracija: Pixabay

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja vodimo vas u Muzej grada Koprivnice u kojem se čuva prijavni list prvih logoraša koncentracijskog logora Danica. Tko su ljudi čija su imena na tom popisu, kakva ih je sudbina snašla i kako se taj dokument našao u koprivničkom muzeju, govori kustos povjesničar Dražen Ernečić.

72 milijuna eura, pet novih zgrada, obnova postojećih kapaciteta i istraživačke opreme, u emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 o tome kako će Institut Ruđer Bošković kapitalizirati prvo značajno ulaganje od njegovog osnutka govore David Smith i Ivanka Jerić. U emisiji ugošćujemo i predsjednika HAZU-a Velimira Neidharda.Jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti  i smanjenja populacija brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta danas je trovanje divljih životinja. Tim problemom trenutno se bavi devet organizacija na Balkanu, među njima i udruga BIOM kroz projekt Balkan detox life, kojeg vam danas predstavljamo u emisiji Slušaj kako zemlja diše od 13:10. Također govorimo i o jednoj gotovo zaboravljenoj biljci - o lanu. 

Po vašem izboru od 16:05 pripremili smo novo studijsko ostvarenje legendarnog Engleza Declana Patrica Mac Manusa ili svima nam znanog Elvisa Costella HEY CLOCKFACE. 

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: mladi ekonomisti, poduzetnici i studenti cijeloga svijeta odazvali su se pozivu pape Franje da utječu na promjenu postojeće ekonomije i daju dušu onoj budućoj. U emisiji o međunarodnoj konferenciji i "Franjinoj ekonomiji" u Hrvatskoj koja se održava ovih dana govore uključeni stručnjaci iz naše zemlje. U Šibeniku zaključena godina prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića, a u Subotici zaređen novi subotički biskup, hrvatski svećenik Slavko Večerin.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete bajku o Crnom izvoru Nade Mihaljević.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 telefonski ćemo ugostiti pjesnika, urednika i prevoditelja Branka Čegeca. Razgovarat ćemo o njegovoj dinamici objavljivanja poetskih naslova u posljednjih desetak godina te dvije zbirke pjesama putopisnog karaktera - Cetinjski rukopis i Sarajevo za početnike.U nastavku emisije čitamo iz knjige Zrakasti subjekt prevoditelja Mladena Machieda, riječ je o antologiji talijanske poezije. Pratimo i novoizašle zbirke poezije te čitamo raznovrsnu poeziju domaćih i stranih autora.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 21 sat poslušajte glazbeno-dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U prilogu Nezaboravni koncerti čut ćete snimku koncerta Radojke Šverko održan u Studiju Anton Marti Hrvatske radiotelevizije 14. listopada 2009. godine.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 16:35 u emisiji Tragom glazbe pratimo snimku koncerta održanog 9. rujna ove godine u Royal Albert Hallu u Londonu u okviru festivala BBC Proms.Orkestrom Philharmonia dirigira estonski maestro Paavo Järvi, a solist je britanski pijanist Benjamin Grosvenor, u izvedbi Prvoga klavirskog koncerta Dmitrija Šostakoviča. U drugome dijelu koncerta očekuje nas 41. simfonija u C-duru pod nazivom Jupiter Wolfganga Amadeusa Mozarta.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:


Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.