Posljednje epizoda serijala Free Spirits

20. studenoga na HRT – HTV 2 u 18:15

Oni su kreativni, oni su neustrašivi, oni žive i stvaraju po svom. Beskopromisno, bez zadrške, posve otvoreno i uvijek u suprotnosti s očekivanjima svoje okoline. Oni su Free Spirits.

HRT i koprodukcijski partneri okupljeni pod okriljem EBU-ove stručne skupine za multikulturu predstavili su serijal Free Spirits o običnim, a opet posve neobičnim ljudima koji su se usudili boriti za svoje ideje, svladati strahove, pronaći nove načine komunikacije i ispričati svoje priče.

Od osobenjaka s portugalskih otoka u Atlanskom oceanu, preko inspirativnih priča iz Nizozemske i Hrvatske do dirljivih i fascinantnih sudbina iz Bangladeša, Free Spirits govore o snazi ljudskog duha i vječnoj potrazi za slobodom.Danas vas vodimo u Bangladeš, grad Kushtia, portugalsku Ponta Delgadu i nizozemski Tilburg.

Nazrul je smisao života pronašao u filozofiji Lalona Shaha, pjesnika mistika kojeg štuju pjevači baula. Iako njihova pjesma promiče humanizam i toleranciju, a klanjaju se Alahu, dio ih Muslimana oštro osuđuje. Može li se s mističnim baulom nositi i njegova obitelj?

Ricardo Lalanda je predsjednik nevladine organizacije za kulturu Banana Republika. Duhovit, ironičan i uvijek opasno provokativan kada treba ogoliti sustav i institucije te posve ozbiljan kada je u pitanju njegov skulptorski rad, Ricardo je posve jedinstvena figura na Azorima.

Hind Hakki je nizozemska pjevačica marokanskih korijena koja je svoju slobodu morala izboriti u obitelji. Vjeru danas živi na svoj način uvijek spremna na konfrontaciju s roditeljima.

Autori su Arnob Chakrabarty, Bruno Correia i Cas Jansen. Izvršni producent serijala je Erik Hogenboom, a urednica Daniela Draštata.

Free Spirits, serijal od petnaest kratkih dokumentarnih filmova, HRT premijerno je prikazan u HD razlučivosti na multimedijskoj platformi HRTi  #EBUfreespirits.