Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U nedjelju započinje nova crkvena godina, započinje došašće, četverotjedna priprava za blagdan Božića. Ove je godine advent u okolnostima pandemije. Ne upućuje se na zajedništvo i blizinu, već na fizičku udaljenost. Može li se ostvariti duhovna i emocionalna blizina uz tjelesnu daljinu? Što nam u duhovnom, a što u potrošačkom smislu donosi došašće? Hoće li i ove godine popularne mise zornice biti jako posjećene? Zašto je Božić blagdan nade? Što je nada u današnjem hrvatskom društvu? O tim temama govore teolog i filozof s Fakulteta hrvatskih studija Ivo Džinić i volonterka Caritasa župe Dobroga Pastira u Brestju kraj Sesveta Anđa Čujić. Susret u dijalogu počinje nakon vijesti u 9 sati. Urednica je Tanja Baran.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Od 11 sati možete slušati prijenos konferencije za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Prijenos konferencije pratite i na HTV4 uz hrvatski znakovni jezik, na našem portalu te Facebook stranici HRT Vijesti.

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.


Ilustracija: Pixabay

U Minijaturama za radoznale od 12:23 poslušajte o umjetničkom izražavanju neandertalaca i prvih modernih ljudi. Totemi, figurice izrađene od kostiju, špiljske slike umjetnička su djela koja su u prapovijesti, ali i danas prenose informacije. Našoj Maji Raguž priču o prvoj umjetnosti govori prof. Ivor Karavanić s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

U srijedu se održava 16. Sajam stipendija i visokog obrazovanja no za razliku od prijašnjih godina sajam će se održati u online obliku. Institut za razvoj obrazovanja nam otkriva u kojim segmentima ih je pandemija potaknula na inovaciju u organizaciji sajma, ali i o ulozi sajma u predstavljanju studijskih programa, stručnih praksi, mogućnosti zapošljavanja nakon završetka studija u Hrvatskoj i inozemstvu. U emisiji Izvan okvira od 13:10 progovaramo o važnosti što šire ponude stipendija, ali i mobilnosti studenata unatoč vremenu u kojem živimo.O aktualnim saborskim i drugim političkim temama u Oporbenom zarezu od 15:30 govorit će predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček. Emisiju, koja je na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboru od 16:05 odabrali smo album Godina zmaja grupe PSIHOMODO POP.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Tihomira Horvata Popravljaonica snova.Foto: Dario Njavro za HRT
U emisiji o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more Pomorska večer, koja se od 20:15 do ponoći realizira iz HRT studija u Splitu, izdvajamo: Brodari i agencije se nakon prvog vala pandemije i problema sa smjenama posada spremaju na drugi, na društvenim mrežama ali i u sindikatu pomoraca Hrvatske pomorci učestalo postavljaju pitanja, ovih dana stižu rješenja za uplate nužnih doprinosa, što je s primanjem plaće na inozemnim računima, Italija za najkasnije mjesec dana proglašava raspolaganje epikontinentalnim pojasom na moru, što je s našim ZERP–om. Čut ćete i najnovije vijesti iz svijeta  pomorstva i gdje se nalaze naši brodovi i pomorci.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

U Okruglom stolu ponedjeljkom od 15:15 govorit ćemo o suvremenom hrvatskom dokumentarnom filmu, o njegovim tematskim usmjerenjima, filmskoj estetici, dominantnim sadržajnim pravcima te o budućnosti hrvatskog dokumentarnog filma.Naši gosti su Ivana Marinić Kragić, scenaristica, redateljica i producentica, Đuro Gavran, scenarist i redatelj, Ivan Žaknić, urednik i filmski kritičar Hrvatskog radija i Josip Grozdanić, urednik i filmski kritičar Hrvatskog radija.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)U rano jutro 28. ožujka 1975. godine na ginekološkom odjelu riječke bolnice "Dr. Zdravko Kučić" došlo je do požara u sobi u kojoj su stradale 23 bebe. Liječnici, roditelji izgubljenih beba, vatrogasci i drugi sjećaju se stravične noći kakvu Rijeka ne pamti, otkrivaju kako je svatko sa svoje strane doživio nesreću, saznajemo što je do nje dovelo, ali i kako je taj događaj odredio budućnost nesretnih roditelja te razvoj rodilišta u Rijeci. Nesreća: Požar u rodilištu emitiramo u 20:10.

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)U 21 sat pogledajte istinitu priču o specijalnom agentu Robertu "Bobu" Mazuru koji je zaslužan za razotkrivanje narkokartela i njihovih bankara u jednoj od najhrabrijih namještaljki u povijesti. Film Infiltrator snimljen je prema istoimenoj knjiizi Roberta Mazura. U glavnoj ulozi je Bryan Cranston.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.