Specijalan Art a la Carte in memoriam Mustafa Nadarević

29. studenog na HRT - HTV 3 u 22:05

Povodom smrti Mustafe Nadarevića, jednog od naših najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca u nedjelju 29. studenoga u specijalnoj emisiji Art a la carte emitiramo kazališnu predstavu Dundo Maroje. Neponovljivo odigravši lik snalažljivog sluge Pometa osvojio je kritiku i publiku.

Predstava je upamćena kao "mračna" interpretacija ove renesansne komedije i kao jedna od najnagrađivanijih predstava toga vremena. Osvojila je preko petnaest nagrada od kojih i onu za režiju te nekoliko nagrada Mustafi Nadareviću za ulogu Pometa.

➡️ Kulturna i društvena scena opraštaju se od Nadarevića

Od tada je Mustafa Nadarević na sceni HNK u Zagrebu igrao glavne uloge, postavši jedan od najboljih kazališnih umjetnika u povijesti hrvatskoga glumišta. Na pozornici je odigrao preko 150 različitih uloga, većinom na svojoj matičnoj sceni HNK u Zagrebu, a surađivao je i s HNK Ivan Pl. Zajc iz Rijeke, HNK u Splitu i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Za sve te uloge je dobio brojne nagrade i priznanja te je tako postao jedan od najnagrađivanijih glumaca uopće.

Antologijska serija Putovanje u Vučjak i film Glembajevi Antuna Vrdoljaka na HRTi

Nagrada Marul, Orlando, Zlatni lovor vijenac MESS-a (tri puta), Sterijina nagrada, nagrada Dubravko Dujšin, nagrada Vladimir Nazor, Zlatni smijeh, nagrada Mila Dimitrijević (tri puta), nagrada Hrvatskog glumišta, nagrada Grada Zagreba, nagrada na Festivalu glumca u Vinkovcima,  te nagrade Hrvatskog glumišta i Vladimir Nazor za svekoliko umjetničko djelovanje.Prije predstave razgovarat ćemo s redateljem predstave Ivicom Kunčevićem s kojim je Mustafa Nadarević napravio niz znamenitih uloga koje se i danas pamte.

Rad s Mustafom Nadarevićem na ovoj predstavi redatelj predstave Ivica Kunčević opisao je u svojoj knjizi Redateljske bilješke (Bibiloteka Mansioni; str.154-155; Hrvatski centar ITI, veljača 2017.):

- U mom prvom, zagrebačkom Dundu Pometa je igrao Mustafa Nadarević. (...) Uživao sam kako se u njemu rađa Pomet. Iz nemirnih nogu, kroz tjelesnost. (...) No, nije ga, jasno, dobio samo iz nogu. Pomet je, uza sve svoje fenganje i unjkanje, u kontaktu s publikom, kao što smo rekli, krajnje otvoren. I Mustafa je, kao glumac (a i inače) besramno iskren. Ništa ne prikriva; ni svoju slabost. No, to ga na neki način, pravi dobitnikom. Ta apsolutna izloženost čini ga bliskim, u startu stječe naklonost publike. Kroz otvoreno priznanje slabosti, intimne, glumačke, literarno lice koje igra dobije neku ljudsku priljepčivost. Mustafa se otvara gledalištu potpuno i ne forsira: što se ima, to se dava! (...) Mustafa je kristalno porziran glumac, vidite ga iznutra – i to srce, i tu utrobu.... No i kada je u potpunosti zaigran i iznutra ispunjen, čak kada je i u emotivnom ispadu, Mujov glumački izraz realizira se po maksimi: manje je više. Ne nameće se, nego plijeni, ne promatramo ga; mi smo s njim unutar njega, otjelovljeni njime – i mi smo u drami.

Urednica i voditeljica emisije je Lada Džidić Barić, a redatelj Ivan Mokrović.Pratite nas i putem HRTi platforme!