Oblik vode - romantični film/fantastika

4. prosinca na HRT - HTV 1 u 20:10

U tajnom istraživačkom centru 1960-tih usamljena čistačica upušta se u neobičnu vezu s amfibijskim stvorenjem koje ondje drže u zatočeništvu...


Američko-kanadski film je na 74. Venecijanskom filmskom festivalu, na kojem je i premijerno prikazan, osvojio Zlatnog lava za najbolji film. Osvojio je još brojne nagrade i nominacije uključujući i trinaest nominacija na 90. dodjeli nagrade Oscar, gdje je osvojio nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju scenografiju i najbolju glazbu.


Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u sedam kategorija, a osvojio je nagrade za najboljeg redatelja i najbolju originalnu glazbu. Na 71. dodjeli nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti nominiran je u dvanaest kategorija, a osvojio nagrade u tri, uključujući i onu za najboljeg redatelja. Na 23. dodjeli Nagrada po izboru kritičara (BFCA) nominiran je u četrnaest kategorija, a osvojio je nagrade u četiri. Američki filmski institut izabrao ga je za jednog od deset najboljih u 2017. godini.


Film "Oblik vode" (THE SHAPE OF WATER) hvaljen je zbog izvedbe glumaca, scenarija, režije, fotografije, scenografije i glazbe, a mnogi su ga proglašavali najboljim Del Torovim filmom nakon "Panovog labirinta".

     
Uloge: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg, Octavia Spencer     
Scenarij:  Guillermo del Toro, Vanessa Taylor     
Režija:  Guillermo del Toro    
Godina proizvodnje:  2016.