Ostavština cistercita: Francuska

2. prosinca na HRT – HTV 3 u 18:30

Putujemo u Francusku, Njemačku i Italiju, kako bismo otkrili više o fascinantnom svijetu srednjovjekovnog cistercitskog reda. Kako su stekli tolike vještine i ostvarili tako velika postignuća?


U tri nastavka istražujemo povijest cistercitskih samostana. U čemu je bila tajna njihova uspjeha? Vodimo vas u fascinantni svijet srednjovjekovne arhitekture, slikarstva, iluminacije, kiparstva, trgovine, hortikulture, vinogradarstva, stočarstva i ribogojstva. Zavirit ćemo u tajne medicine i astronomije te objasniti kako i zašto su samostani dali tako važan doprinos kulturnom razvoju zapadnog svijeta.

Otići ćemo u matični samostan Cîteaux u Francuskoj te objasniti kako je red nastao. U Njemačkoj je osnovano i mnogo ženskih samostana. Posjetit ćemo samostane Waldsassen, St. Marienstern i Wienhausen, koji su aktivni i danas. U Italiji analiziramo kako su umjetnost i kultura - primjerice djelo slavnog slikara i arhitekta Giotta - utjecali na život i graditeljstvo cistercita. Istražit ćemo opatiju Chiaravalle u okolici Milana i velike opatije u Laciju. Stare tradicije europskih samostana održale su se do danas.

Inga Wolfram, Elke WerryAlessandro Melazzini redatelji su dokumentarne serije IN THE FOOTSTEPS OF THE CISTERCIANS, koju je odabrala Mira Vočinkić.

Produkcija:  Telekult Film- und Medienproduktion za SWR/SR/MDR/ARTE