Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ove srijede, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U emisiji A sada Vlada, koja je na rasporedu u 8:05, gost je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić. Urednica i voditeljica je Eliana Čandrlić Glibota.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Nedavno je odjeknula vijest o velikom otkriću s Instituta Ruđer Bošković da bakterije uopće nisu jednostavne kao što smo mislili - one su, zapravo, višestanični organizmi! Danas o njima, u emisiji Divni novi svijet od 12:30 saznajemo i više; shvatit ćemo da bez bakterija nema života na Zemlji i da upravo one u potpunosti vladaju planetom.U emisiji Oko znanosti od 13:10 govorimo o klimatskim značajkama na otoku Krku. Ovaj najsjeverniji otok na Sredozemlju proteže se kroz tri klimatske zone.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 slušat ćete Big band Radiotelevizije Slovenije. Tonski zapisi koje ćemo čuti u emisiji snimljeni su 1994. godine na poticaj najboljeg talijanskog harmonikaša Peppina Principea koji je ujedno i solist u svim skladbama.Pod vodstvom dirigenta Alojza Krajnčanana na programu su skladbe iz zlatnog doba swinga, koje je za orkestar i harmoniku orkestrirao zagrebački aranžer Silvije Glojnarić.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Andree Zlatar Luna. Na rubu esejističkog i osobnoga, gotovo dnevničkog, intimnog pisma, Andrea Zlatar donosi fino pripovjedno tkanje o punom mjesecu, o razlici između mjesečarenja i "mjesečarenja", o luni kao pjesničkoj inspiraciji, ali i izvoru ozbiljne, tegobne nesanice.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 možete čuti priču Branka Maleša Šumski kvart - Med i ljubav.

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 govorimo o zanimanjima o kojima javnost jako malo zna. Jedno je optometrist, a drugo, za koje su gotovo svi čuli, je majstor za sve. Osim toga predstavljamo i školski list "Joško" osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog sela i saznajemo kako nastaje jedan školski list.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U "mjesecu hrvatske knjige" u Gradskoj knjižnici Umag, mlada ekipa entuzijasta i zaljubljenika u knjige, pod vodstvom ravnatelja Nevena Ušumovića, prof. filozofije i književnosti osmišljava brojne projekte i zanimljivosti za čitatelje svih uzrasta.U emisiji Ovo malo duše od 19:35, osim Nevena Ušumovića gošća je u njegova kolegica iz knjižnice, Ivana Martinčić.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Igrani slavonski poslijeratni film Adam govori o stradanju djece u Domovinskome ratu, posttraumatskom stresnom poremećaju ratnoga heroja i predrasudama okoline. Otvara i mnoga neistražena područja, istinu o ubijenim civilima, inertnost hrvatskih i međunarodnih institucija prema zločinima počinjenima u Domovinskome ratu, otuđenost i zanemarivanje stvarnih problema ljudi koji su prošli ratne strahote. U emisiji Istina na vjetrometini povijesti od 14 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija gostuju redatelj i koscenarist filma Adam Mario Šulina, i hrvatski povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Od 15 sati u Fonoarhivu iz produkcije Hrvatskoga radija 1979. poslušajte vokalno-instrumentalna djela Vinka Jelića i Ivana Lukačića.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.