Svoga tela gospodar - hrvatski film

4. prosinca na HRT – HTV 3 u 22:15 (12)

Seoska djevojka Roža nije pretjerano lijepa, a kako je još uz to i šepava teško će naći muža. U susjednom selu živi siromašni Jakob koji ima sina. Nakon što mu zbog Ivine nepažnje ugine jedina krava, Jakob nagovara sina da oženi bogatu Rožu koja bi im u kuću donijela veliki miraz. Iva nevoljko pristaje, ali odmah daje do znanja Roži da ne želi živjeti s njom kao muž sa ženom jer je 'svoga tela gospodar'. Nesretna Roža želi se vratiti svojim roditeljima, ali oni misle kako je njezino mjesto uz muža.

Sadržaj je to humorne drame Fedora Hanžekovića Svoga tela gospodar (1957.). Riječ je zasigurno o jednom od publici najomiljenijih hrvatskih filmova snimljenih pedesetih godina. Ekranizacija istoimene pripovijetke Slavka Kolara po čijoj je Brezi Ante Babaja snimio jedan od najboljih hrvatskih filmova uopće, odiše funkcionalnom uklopljenošću radnje u lokalni, zagorski kolorit, realističnim dijalozima i sjajnim glumačkim ostvarenjima.

U hrvatskoj drami s elementima komedije glume Marija Kohn, Mladen Šerment, Julije Perlaki, Nela Eržišnik, Viktor Beck, Ivan Šubić i drugi. Slavko Kolar scenarij je napisao prema vlastitoj pripovijetki.

Na Filmskom festivalu u Puli Svoga tela gospodar nagrađen je Zlatnim arenama za scenarij (Slavko Kolar) i glavnu mušku ulogu (Mladen Šerment) dok je film nagrađen Velikom Srebrnom arenom.