Ekvator iz zraka: Tihi ocean

8. prosinca na HRT – HTV 2 u 20:05

Na ekvatoru nalazimo nevjerojatan raspon ekosustava i čudesnu raznolikost vrsta. Snimatelj svjetskoga glasa Gordon Buchannan snimio je mnoge njegove najdojmljivije dijelove. No on zna da se tu skriva još jedna priča.  

U ovoj regiji živi četrdeset posto svjetske populacije. Bogata je resursima i odlično mjesto za masovan uzgoj usjeva za izravnu prodaju. Zbog toga su ta bogata staništa u opasnosti od deforestacije, poplava i krivolova. Na ekvatoru oštro se ističu sve suvremene dileme. A koja je najbolja perspektiva za praćenje tih promjena? Odozgo. S pomoću helikoptera, lakih letjelica, dronova i satelitskog praćenja istraživači mogu otkriti ilegalne rudnike zlata, pratiti slonove koji pustoše usjeve i brojiti nepristupačne populacije, od orangutana do mladunčadi mlata. Čak i noću. 

Gordon odlazi na veličanstveno putovanje oko središta svijeta, preko tropskih otoka, snježnih vulkana, megagradova i prostranih savana. Inovativni je to sistematski pregled zdravlja našega planeta iz zraka - u presudnom trenutku za prirodni svijet. Jedinstven planetarni sistematski pregled, koji istražuje neke od najbogatijih staništa na svijetu, i to s posebnoga gledišta.

Tihi ocean

U nastavku ekvatorijalnoga putovanja Gordon Buchanan prelazi Tihi ocean. Tom bogatom staništu prijete rast temperature, onečišćenje i prekomjerni izlov ribe. Na otočju Galapagos Gordon vidi kako dronovi pomažu u zaštiti malih mlatova i kultnih divovskih kornjača. S druge strane Pacifika vidimo i najbogatije morsko stanište na svijetu. Gordon se pridružuje potrazi u tajanstvenom tropskom jezeru za tragovima koji pokazuju kakvu će budućnost imati koraljni grebeni.

Produkcija: Dragonfly za BBC u suradnji s BBC Studios i SBS-TV Australia Science