In memoriam Diego Maradona

U povodu smrti jednog od najvećih nogometaša svih vremena, u petak 27. studenog na Prvom programu HTV-a od 20:10 prikazujemo dokumentarni film Diego Maradona redatelja Asifa Kapadie.

Preminuo Diego Maradona
Dana 5. srpnja 1984., Diego Armando Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo.

Nogometni svijet zavijen u crno: Diego, ti si vječan!

Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihova prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je čarolije nestalo, postao je zatočenikom grada.


Posljednji Maradonin intervju: Hoće li me ljudi i dalje voljeti?

U filmu je korišten i dio nikad ranije viđenih snimki iz Maradonine osobne arhive, više od petsto sati snimljenog materijala, a u cijelosti ga je podržao i sam Maradona.

Saznajemo detalje o Božjoj ruci, nogometnoj ikoni čiji je privatan život bio ispunjen brojnim kontroverzama. Ali, na terenu je bio Mali zeleni. Kako mu je to polazilo za nogom, sam Diego objašnjava u filmu:

- Kad sam na terenu, nestaje život, nestaju problemi, sve nestaje...
Film je 2020. nominiran za BAFTA-u u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, 2019. u Cannesu za nagradu Zlatno oko, te za još 11 drugih nagrada.

Ovo je treći uradak Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja je snimila filmove Senna i Amy. Redatelj ostvarenja je nagrađivani britanski filmaš indijskog podrijetla, Asif Kapadia, rođen 1972. godine.