Golda

27. studenoga na HRT – HTV 3 u 23:15
Nedugo prije smrti Golda Meir dala je intervju za izraelsku televiziju. Nakon što je intervju završio, kamere su nastavile snimati te su zabilježile intiman razgovor s prvom i jedinom ženom na čelu Izraela. I dok je palila cigaretu za cigaretom, Golda je govorila otvoreno i branila svoj premijerski mandat.

Zahvaljujući tom razgovoru koji nikada prije nije objavljen, svjedočanstvima saveznika i protivnika te rijetkim arhivskim snimkama, dokumentarni film nam donosi priču dramatičnog mandata Golde Meir - od dolaska na vlast koji je sve iznenadio i legendarnog međunarodnog statusa "kraljice Židova" do tragičnog i samotnog kraja.Golda Meir bila je prva i jedina žena na mjestu premijera Izraela. Iako je bila konzervativnih političkih stavova, u pet je godina mandata, od 1969. do 1974., preobrazila Izrael i promijenila tijek bliskoistočne povijesti. Od prvog velikog socijalnog prosvjeda u Izraelu, preko početaka izraelske okupacije i naseljavanja Zapadne obale, do dva regionalna rata - gotovo je svaki sukob koji je odredio život u Izraelu pokrenut ili je kulminirao za vrijeme njezine vladavine.

Bila je prva žena na svijetu koja je imenovana ministricom vanjskih poslova i druga koja je izabrana na čelo neke svjetske vlade - Golda Meir feministička je junakinja diljem svijeta i jedno od najprepoznatljivijih lica Izraela. U domovini je, međutim, povezuju s neuspjehom, sramotom te je smatraju jednom od najgorih vođa u povijesti Izraela.

Sagi Bornstein, Udi Nir i Shani Rozane redatelji su dokumentarnog filma GOLDA koji je odabrala Mira Vočinkić.