Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Od 11 sati slušajte prijenos konferencije za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Prijenos konferencije pratite i na HTV4 uz hrvatski znakovni jezik, na našem portalu te Facebook stranici HRT Vijesti.

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.


Ilustracija: Pixabay

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 u ciklusu Iz arhiva i muzeja danas govorimo o dr. Leandreu Brozoviću, svestranom koprivničkom intelektualcu, sakupljaču starina i osnivaču Muzeja grada Koprivnice. O dr. Leanderu Brozoviću govori nam viši kustos Dražen Ernečić.

Italija će proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranu, a Hrvatska nije iskoristila mogućnosti koje joj nudi međunarodno pravo. U emisiji o znanosti Drag mi je Platon od 12:30 o tome govori akademik Mladen Juračić. Osvrćemo se i na napretke u proizvodnji cjepiva protiv Covida-19.U Mudricama od 13:45 mudrujemo o glazbi. Djeca nam otkrivaju što su to note, a što orkestar te kako se spremaju za glazbenu školu.

U emisiji Po vašem izboru od 16:05 donosimo jedno od novijih izdanja sa svjetske pop rock scene, album Moral Panic engleskog alternativnog rock sastava Nothing but Thives.U emisiji Trag vjere od 18:05 najavit ćemo Opći konzistorij na kojem će papa kreirati 13 novih kardinala. U razgovoru s liturgičarem Tomislavom Hačkom govorimo o obilježjima adventskog vremena. Vlada RH prihvatila je amandman saborske zastupnice Marijane Petir o milijun i pol kuna pomoći progonjenim kršćanima. U Đakovu održan znanstveni skup o perspektivama katoličkih učilišta i obrazovanja. Vodimo vas u Poreč i u Zadar: proslavljene su svetkovine sv. Maura i sv. Krševana - zaštitnika ovih gradova, a zadarski Caritas ovogodišnji je laureat za doprinos u izgradnji općega dobra.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Mladena Kopjara Hrast zbog kojeg sam rođen.


Foto: Dario Njavro za HRT

U večerašnjoj Metafori od 20:15 počinjemo telefonskim razgovorom s pjesnikinjom Lidijom Deduš. Povod je njezina nedavno objavljena knjiga pjesama u nakladi Jesenski i Turk. Knjiga je naslovljena Razglednice iz prašnjave republike. U nastavku čitamo poeziju iz antologija, ovaj put španjolske i iranske poezije. Također slušamo raznovrsnu glazbu i čitamo strane i domaće poetske novitete, te neke klasike.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 19:35 poslušajte glazbeno dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda Zvjezdana prašina. U prilogu Nezaboravni koncerti čut ćemo koncert orkestra Counta Basiea i vokalne grupe The New York Voices održan 10. veljače 1996. u auditoriju Manchester Craftsmen .Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 18 sati u emisiji Moj izbor gost je pisac, glazbenik i likovni umjetnik Žarko Jovanovski.Od 19 sati u emisiji U hramu pjeva slušat ćete izvedbe jednog od najistaknutijih mladih kontratenora današnjice Jakuba Józefa Orlińskog. Slušat ćemo njegove izvedbe relativno nepoznatih sakralnih djela barokne glazbene riznice, koje su objavljene na njegovom cd-u Anima Sacra.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)U povodu smrti legendarnoga glumca Špire Guberine na HTV2 u 20:05 prikazujemo dokumentarni film Špiro iz 2010. godine, snimljen u povodu obilježavanja glumčevih 50 godina rada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U filmu se Špiro osvrće na svoj glumački put. O njemu kao glumcu i čovjeku u filmu govore suradnici i prijatelji: Vedran Mlikota, Siniša Popović, Vlasta Knezović, Eduard Galić i drugi.

Na Trećem programu HTV-a s početkom u 22 sata pogledajte TV dramu Buža. U drami snimljenoj 1989. godine prema scenariju uglednog splitskog književnika Živka Jeličića, doživjet ćemo jedno više nostalgično nego tragikomično suočavanje sa Splitom koji nestaje, ako ga uopće još i ima. Radnja se odvija u specifičnom prostoru starih splitskih težačkih predjela u kojima se stiješnjene kamene kuće gotovo dodiruju s prozorima kuća na drugoj strani uske ulice, a sve nevolje započinju kada se pukom slučajnošću dogodi jedna rupa u sobnom zidu... Osim Špire Guberine, glavne uloge imaju i Ivica Vidović i Dara Vukić. Redatelj je Vanča Kljaković.

I na platformi HRTi pogledajte serije u kojima je glumio legendarni Špiro: Dnevnik Očenašeka, Velo misto, Dome, slatki dome, Ča smo na ovon svitu.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.