In memoriam Špiro Guberina

U povodu smrti još jednog velikog umjetnika, glumca Špire Guberine (88),  večeras na Drugom programu HTV-a u 20:05 emitiramo dokumentarni film "Špiro", a na Trećem programu u 22 sata prikazujemo film  "Buža".

U 88. godini preminuo Špiro Guberina

Dokumentarni film "Špiro"

Dokumentarni film iz 2010. godine snimljen je u povodu obilježavanja glumčevih 50 godina rada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U filmu se Špiro osvrće na svoj glumački put. O njemu kao glumcu i čovjeku u filmu govore suradnici i prijatelji: Vedran Mlikota, Siniša Popović, Vlasta Knezović, Eduard Galić i drugi.

Autor: Jadranko Pongrac
Producent: Miroslav Rezić
Produkcija: Rizol media i HRT
Godina proizvodnje: 2010.


TV drama "Buža"

Radnja se odvija u specifičnom prostoru starih splitskih težačkih predjela u kojima se stiješnjene kamene kuće gotovo dodiruju s prozorima kuća na drugoj strani uske ulice, a sve nevolje započinju kada se pukom slučajnošću pojavi rupa u sobnom zidu... Scenarist i književnik Živko Jeličić posvetio je ovaj filmski predložak malim splitskim ljudima koji u prijelomnim trenucima uspijevaju nadrasti svoje ljudske i susjedske slabosti.

Uloge: Špiro Guberina, Ivica Vidović, Dara Vukić
Scenarist: Živko Jeličić
Redatelj: Vanča Kljaković
Kamera: Drago Novak
Kostimografkinja: Vida Tučan
Scenograf: Mijo Adžić
Glazba: Arsen Dedić
Montažer: Josip Podvorac
Poseban program u povodu smrti doajena hrvatskoga glumišta pratite i preko multimedijske usluge HRTi


Na multimedijskoj platformi HRTi u povodu smrti legendarnog hrvatskoga glumca Špire Guberine donosimo seriju "Dnevnik Očenašeka". Jednu od svojih najvećih uloga ostvario je u toj seriji snimljenoj davne 1968. godine, nastaloj prema istoimenom romanu suvremenoga hrvatskog književnika Vjekoslava Majera. Priča je to o ljudima u prijeratnom periferijskom Zagrebu koji ne gube nadu da bi se svijet ipak mogao na vrijeme opametiti i izbjeći ratnu katastrofu...

Također, na HTV3 u ponedjeljak počinjemo s prikazivanjem antologijskog "Velog mista", koji u cijelosti, kao i serije "Dome, slatki dome", "Loza" i "Ča smo na ovon svitu", u kojima je legendarni Špiro dao zapažene uloge, možete pogledati na platformi HRTi.