Ukorijenjena Afrika

10. prosinca na HRT – HTV 2 u 16:45

Nagrađivani autori dokumentaraca o prirodi, Dereck i Beverly Joubert, vode nas na nevjerojatno putovanje na kojemu će nam predstaviti pet najpoznatijih vrsta drveća Južne Afrike te njezin jedinstven svijet životinja, insekata i ptica.

K tome će nas upoznati s vremenskim uvjetima podneblja iz kojeg su i sami potekli te nam pružiti pogled izbliza na ovo veličanstveno drveće koje pruža hranu i zaklon brojnim živim bićima.

U 1. epizodi usred valovitih dina vjetrom šibanih savana južnog Kalaharija uzdiže se veličanstveno drvo, vrsta akacije, koje pruža svoje grane prema nebu, kao da želi obujmiti cijeli krajolik. Ova akacija stoji tu već dva stoljeća. No, u sparušenom krajoliku prekrivenom crvenom prašinom ovo je drvo utočište za velike i male.

Za ptice tkalce, četverotočkaste žiške i razne sisavce ovo nadaleko prepoznatljivo drvo izvor je života. Ono pruža hranu i zaklon, ali i lovište brojnim životinjama, insektima i pticama u ovom sušnom predjelu. Njihova je međusobna povezanost stara kao i sama pustinja Kalahari.

Dokumentarnu seriju ROOTED odabrala je Mira Vočinkić.