Urugvaj: Gauči, tango i raskoš

11. prosinca na HRT – HTV 1 u 15 sati
 
Za mnoge je Urugvaj dan-danas nepoznanica. Većina onih koji su čuli za Urugvaj povezuju ga samo s nogometašima ili govedinom. No ova država, pretposljednja po veličini u Južnoj Americi, nudi mnogo više od toga.


U Urugvaju se na jedinstven način spajaju tradicija i suvremenost: kolonijalni gradovi izmjenjuju se s ekskluzivnim ljetovalištima, klasični automobili i kočije susreću se na autocestama, a raskošne stare vile, palače i zgrade u stilu art décoa leže pokraj nebodera.

Unutrašnjost zemlje skriva nepregledna prostranstva, a u lukama se stare ribarske brodice njišu uz bok s jahtama. Kitovi, morski lavovi i dupini igraju se uz obalu dugu 660 kilometara. Gauči surađuju s poduzetnicima, a bivši gerilci sjede u parlamentu. Čak je i tango ušao u 21. stoljeće. Parovi danas plešu - i dalje čvrsto pripijeni jedno uz drugo - u kupaćim kostimima ili sportskoj odjeći.

U prvoj epizodi Gauči, tango i raskoš vodimo vas na put otkrića. Posjetit ćemo glavni grad Montevideo i otići u prostranu unutrašnjost, gdje žive gauči. Pokazat ćemo vam gradić San Gregorio de Polanco, najveću urugvajsku galeriju na otvorenom. Odvest ćemo vas u jednu od najstarijih vinarija i u kolonijalni grad Colonia del Sacramento, gdje svaki kamen odiše poviješću.

Lars Borchert i Uschi Müller scenaristi su i redatelji dokumentarnog filma URUGUAY natala u produkciji Florian filma. Odabrala ga je Mira Vočinkić.