Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Iz krize nikad ne izlazimo isti: ili postajemo bolji ili gori. Što možemo učiniti da nakon ove pandemije još više ne upadnemo u, kako kaže papa Franjo, grozničavi konzumerizam i nove oblike sebične samozaštite? Franjina ekonomija međunarodni je pokret koji je potaknuo papa Franjo i koji je okupio mlade ekonomiste i poduzetnike iz 115 zemalja svijeta.Imaju li mladi ekonomisti i poduzetnici snagu pokrenuti procese promjene? Koje postulate svetoga Franje iz Asiza je moguće danas nasljedovati i kako na tim postulatima popraviti zajednički dom? Kako graditi kulturu susreta? Kako unaprijediti ekonomske modele koji će biti od koristi svima? U emisiji Susret u dijalogu od 9:05 gostuju predsjednik Udruge za ekonomiju zajedništva Peter Fabjan, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dr. sc. Ivana Marić i ekonomistica i članica Družbe Služavki malog Isusa s. Antonia Čobanov.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U Minijaturama za radoznale od 12:23  govorimo o paleolitičkoj umjetnosti u špiljama i izvan njih, te osobnim ornamentima, figuricama i predmetima koji su ostali iza naših predaka. I ovoga tjedna priču o tome našoj Maji Raguž govori profesor Ivor Karavanić s odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:30 govorimo o radu s darovitom i talentiranom djecom.Udžbenik iz hrvatskoga jezika Šestica nedavno je proglašen najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA - Best European Learning Materials Award. Suvremenost je njegova glavna karakteristika no što uopće znači osmisliti moderan udžbenik i koji mu je cilj, tko stoji iza njegovog stvaranja i što o udžbeniku kažu njegovi glavni kritičari - učenici, poslušajte u emisiji Izvan okvira od 13:10.

O aktualnim političkim temama u Oporbenom zarezu od 15:30 govorit će predsjednik stranke Fokus Davor Nađi. Emisiju na 1. programu Hrvatskog radija i 4. programu Hrvatske televizije uređuje i vodi Sanja Rabuzin-Pavić.

Po vašem izboru od 16:05 odabrali smo album U sredini grupe Patrola.


U emisiji Klasični kroj od 18:15 slušat ćete solo pjesme i zborove Vatroslava Lisinskog - najvećeg hrvatskog skladatelja glazbene romantike, u interpretacijama Renate Pokupić i Krešimira Stražanca uz klavirsku suradnju Jonathana Warea, te Zbora HRT-a pod dirigentskim vodstvom Tomislava Fačinija, s njihove kompaktne ploče objavljene prošle godine.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 premijerno ćete čuti  priču Jagode Sablić Priča o dva zaljubljena lonca.

U emisiji o pomorstvu, brodarstvu i drugim temama vezanim uz more, Pomorska večer, koja se od 20:15 do ponoći realizira se iz HRT studija u Zadru poslušajte: Ministarstvo mora u idućih bi nekoliko dana trebalo razjasniti kako će pomorci zbog koronakrize prijaviti porez.


Foto: Dario Njavro za HRT

Donosimo priču mlade zadarske pomorkinje – časnice koja nam je ispričala uz koje se prepreke susreću pomorci pri povratku u domovinu. Iako se u Šibeniku odavno ugasila Slobodna plovidba nije i pomorstvo. Bili smo u tvornici u kojoj se proizvode ekološki solarni brodovi. O pomorskoj orijentaciji Zadra i Šibenika govore njihovi gradonačelnici.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg  života, kulture i pop kulture.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Za Okruglim stolom ponedjeljkom od 15:15 govorit ćemo o Zagrebu nakon potresa, točnije, o provedbi obnove i Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa i nakon dolaska Damira Vanđelića na mjesto čelnika Fonda za obnovu Zagreba.Sugovornici su dr. sc. Saša Poljanec Borić, znanstvena savjetnica u Institutu Ivo Pilar i Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.