Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U Đakovu je prije nekoliko tjedana osnovana Hrvatska služba za zaštitu prirode, nevladina i nestranačka udruga kojoj je cilj otkrivanje svih oblika protuzakonitih djela koja se rade na štetu prirode i njezine bioraznolikosti. Žele organizirati mrežu aktivista i volontera zaštitnika prirode na području cijele Hrvatske koji će sve uočene protuzakonite radnje prijavljivati nadležnim institucijama. U rad udruge žele uključiti što više nezaposlenih branitelja jer, nakon što su ih branili, neke terene poznaju bolje od svog džepa. U Prvoj crti od 9:30 razgovaramo s inicijatorom, višim inspektorom za zaštitu prirode Željkom Vukovićem.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Umjetnost u mreži od 12:30 vodimo vas do Osijeka i tamošnje konkatedrale svetog Petra i Pavla, koju je 1894. godine dao izgraditi biskup đakovačko srijemski Josip Juraj Strossmayer. Po mnogo čemu posebna ova je crkva najveća galerija vjerskih motiva, a oslikao ih je Mirko Rački. Priču o osječkoj konkatedrali donosi nam Maja Raguž poslušajte u emisiji.U emisiji Poveznice od 13:10 u drugom nastavku serijala posvećenog životu i djelovanju dr. Andrije Štampara, govorimo o njegovim putovanjima tridesetih godina 20. stoljeća, kada kao ekspert Zdravstvene organizacije Lige naroda i Rockefellerove fondacije, obilazi svijet držeći predavanja, savjetujući vlade i organizacije, te proučavajući različite zdravstvene sustave. Gosti emisije su dr. Željko Dugac s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU i Marijan Bosnar, viši arhivist u HDA. 

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji predstavit ćemo odabrane pjesme pjevačice Anice Zubović.U ciklusu Oda-birano od 18:15 uz desetu obljetnicu smrti Julija Đule Njikoša ponovno donosimo glazbeno-dokumentarnu priču Tamburaške vedute nagrađivanog autorskog tima - Zorana Brajevića i Ive Lovrec Štefanović. Oni su na 40. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, Belišću i Valpovu (godine 2017.) pratili i snimali koncerte koji su okupili više od 1000 izvođača, ali i priču o tamburi, tamburici i tamburaškim sastavima.


Foto: Dario Njavro za HRT

U večernjem programu Uvijek Prvi - kultura od 20:15 Kulturnim kolokvijem iz 2012. godine prisjećamo se Špire Guberine koji nas je napustio u petak u 88. godini. Od 21 sat dvije filmske teme - film Otac Srđana Golubovića i Human Rights Film Festival. Pozivamo vas i na 35. Salon mladih - najveću nacionalnu izložbu mladih do 35 godina, riječku izložbu Između reda i kaosa, ali i da se uključite u akciju Hrvatskog školskog muzeja Negativan test - pozitivna sjećanja.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 19 sati poslušajte emisiju Linija povjerenja, koja se bavi problemima svih vrsta ovisnosti i raznim psihološkim temama, a gosti su psihijatri i drugi stručnjaci koji rade na području mentalnog zdravlja.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Britansko američki neurolog Oliver Sacks u svojoj čuvenoj knjizi Muzikofilija - priče o glazbi i mozgu istražuje odnos čovjeka i glazbe. Od 22:30 u emisiji Poslije zvuka čut ćete prvi dio poglavlja Sportaši malih mišića - distonija kod glazbenika.Uz tekst, čut ćemo ulomke violinskoga koncerta u d-molu Roberta Schumanna, skladatelja koji je zbog problema s rukom, prestao s pijanističkom karijerom.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)U povodu smrti tvorca Kviskoteke, Laze Goluže, večeras u 20:05 prikazujemo epizodu legendarnoga kviza.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.