In memoriam Lazo Goluža

U povodu smrti novinara, urednika te tvorca Kviskoteke, Laze Goluže, večeras na Drugom programu HTV-a prikazujemo epizodu legendarnoga kviza.
Kviz znanja emitirao se na TV Zagrebu i HTV-u od 1980. do 1995. godine i bio je najgledaniji zabavni program toga razdoblja, do 1991., te su ga prenosile sve televizije u sustavu JRT-a.

Sastojao se od televizičnih igara i pitalica (igra asocijacija, otkrivanje skrivene osobe, ABCD pitalice i dr.), koje su osmišljavali i sastavljali sveučilišni profesori i novinari (B. Senker, D. Novaković, Ž. Klaić, R. Pauletić, D. Matošec i R. Baretić).

Autor Lazo Goluža poslije je zaštitio ime i koncepciju kao vlastito intelektualno vlasništvo, a od 1984. do kraja prikazivanja urednica je bila Maja Jurković. Prvi voditelj bio je Ivan Hetrich, a od 1983. Oliver Mlakar, kojemu je to ujedno i najpopularniji voditeljski angažman u karijeri.
Umro Lazo Goluža, tvorac legendarne Kviskoteke

Za sudjelovanje se prijavljivalo na tisuće ljudi iz cijele Jugoslavije, a na skupnim testiranjima kandidati su prvo morali proći provjeru inteligencije, kao i nekoliko krugova eliminacije. Najpoznatiji natjecatelj bio je Robert Pauletić, enigmatičar i publicist, koji je pobijedio sa samo 15 godina; pobijedio je i 2006. u povratničkoj sezoni Kviskoteke na Novoj TV.

Emisija je imala i maskotu Kviska. Lik maloga znatiželjnoga i mudroga svemirca nastao je prema ideji autora Kviskoteke Goluže, a likovno ga je oblikovao akademski slikar Miroslav Šutej, koji je kreirao i prvu računalno animiranu špicu Kviskoteke. Svoje prijedloge Kviska u Redakciju su slali i gledatelji, a tijekom godina pristiglo je nekoliko tisuća crteža i figurica načinjenih od različitih materijala (papira, tkanine, drva, željeza, plemenitih metala, stakla, pa i kobasica). Redakcija je u suradnji s Klovićevim dvorima 1989. organizirala vrlo posjećenu izložbu, koja je sljedeće godine ponovljena u Školskom muzeju.
Emisiju na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi.