Sedam svjetova jedan planet: Azija

8. prosinca na HRT – HTV 1 u 21:05

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.

Dokumentarna serija nas vodi na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.

Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.
2. epizoda Azija

Azija je najveći kontinent na našem planetu, kontinent najvećih krajnosti. Proteže se od arktičkoga kruga na sjeveru do tropskih šuma na ekvatoru. Životinje su ovdje suočene s najtoplijim pustinjama, najvišim džunglama i najvrletnijim planinama od svih na planetu. Ali ovaj kontinent nije uvijek izgledao tako. Ovi ekstremni svjetovi nastali su kad se Indija prije 30 milijuna godina sudarila s ostatkom Azije i oblikovala kontinent kakav danas poznajemo.

Ovdašnje su se životinje prilagodile ekstremnim uvjetima na gotovo nemoguće načine. U zaleđenim područjima poluotoka Kamčatke medvjedi unatoč opasnostima traže aktivne vulkane. Na sibirskoj obali nekoliko se tjedana tijekom ljeta viđa poseban spektakl - deseci tisuća morževa izvlače se na žale pri jednom od najvećih okupljanja sisavaca ikad viđenih na svijetu. U Kini tajanstveni plavoliki majmuni uspravno hodaju kroz neke od najslabije istraženih šuma na svijetu dok su užarene iranske pustinje zavičaj zacijelo najbizarnije zmije na svijetu. Na neplodnim visoravnima Indije gušteri jarkih boja bore se poput minijaturnih kung fu boraca da pronađu partnera prije nego što uginu. Jug kontinenta posve je drukčiji. Kada se Indija sudarila s Azijom, nastala je Himalaja. Te su planine zagradile put oblacima i omogućile nastanak monsuna.

Pale su žestoke kiše, a na jugu su nastale tropske šume, pune života. Ovdje se mladunci orangutana uče penjati na najviša tropska stabla na planetu, a ženka sumatranskog nosoroga, jednog od najrjeđih stanovnika prašume, pjeva nestvarnu žalopojku. Hoće li netko odgovoriti na njezin zov? Ove šume, koje su dom tisućama nevjerojatnih vrsta, u opasnosti su da zauvijek nestanu. Na najvećem kontinentu na svijetu, izloženom krčenju i ljudskoj ekspanziji, danas ponestaje prostora za divlje životinje.

Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions

Serija Seven Worlds One Planet odabrala je Mira Vočinkić.