Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.
Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Je li blizu ciljna crta utrke svjetskih farmaceutskih divova u razvoju, potvrđivanju i što bržoj primjeni cjepiva protiv koronavirusa? Kakvim se mjerama, dok pandemija ne jenjava, europske države pripremaju za božićne i novogodišnje blagdane i sezonu skijanja?Kako u SAD-u aktualni predsjednik Trump još ne odustaje od osporavanja izbornog poraza, dok izabrani predsjednik Joe Biden i dalje nominira članove svoje nove administracije i najavljuje prioritete - borbu protiv pandemije i ekonomske krize? Što od budućih političkih odnosa sa Sjedinjenim državama s Bidenom kao predsjednikom očekuju Kina i Rusija? Kakve posljedice za stabilnost Srednjeg istoka donosi ubojstvo vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika? Na kraju emisije Viza prigodno se opraštamo od naše redakcijske kolegice, urednice i dopisnice Vere Tomašek. Urednik i voditelj Vize, koju možete slušati od 8:05, je Dražen Korda.

Najveći borac za ljudska prava u pokretu osoba s invaliditetom, vizionarka, iskrena i skromna, riječi su to kojima prijatelji i suradnici opisuju dugogodišnju predsjednicu Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, osobu koja je praktično cijeli život radila na boljem životu osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Manda Knežević umrla je prošlog vikenda u Zagrebu nakon teške bolesti. U invalidskoj zajednici i društvu ostavila je trajni trag. O njoj poslušajte u današnjoj emisiji Šesto čulo od 9:30.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 nastavlja se ciklus Nikola Tesla i izumi snimljen u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

U emisiji Put pod noge od 12:30 vodimo vas na otočić Košljun koji se nalazi pokraj otoka Krka. Ovaj otočić naseljen je još od antičkih vremena, a poznat je po Franjevačkom samostanu.Kako se kažnjavalo za ubojstvo kralja u Srednjem vijeku? Kako su kažnjene ubojice ugarsko-hrvatskog kralja Karla Dračkog? Kako su se ugarsko-hrvatski kraljevi Žigmund Luksemburški i Matijaš Korvin obračunali s urotnicima koji su im radili o glavi? Doznajte u emisiji Povijest četvrtkom od 13:10.

Carlos Del  Junco
je skladatelj, pjevač i usni harmonikaš iz Kanade. Treći studijski album Just Your Fool - Live, nazvan prema pjesmi Little Waltera, snimio je u kvartet formaciji i bio je njegovo prvo elektrificirano diskografsko ostvarenje, a danas ga preslušavamo u emisiji Po vašem izboru od 16:05.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Religijski forum od 18:05 poslušajte: o doprinosu hrvatskog protestanskog teologa iz Labina Matije Vlačića Ilirika govori Nataša Urošević s pulskog Sveučilišta. Predstavljamo Bibliju - suvremeni prijevod Biblije o kojoj govori glavni urednik prijevoda Goran Medved. Donosimo i druge teme i vijesti iz života vjerskih zajednica. 

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Tomislava Barana Nisam više mala, a još sam mala.

Zajedničku emisiju Prvoga programa Hrvatskoga radija i Glasa Hrvatske Hrvatima izvan domovine možete pratiti od 20:15. Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji U drugom filmu od 10 sati preslušavamo soundtrackove filmova čija je tematika ropstvo.12 godina ropstva, Amistad, Django Unchained, Roots, Selma i mnogi drugi bit će u našem fokusu. Donosimo najave kino naslova i vijesti iz svijeta filmske industrije.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 19:30 možete pratiti izravni prijenos Koncerta solista i Tamburaškog ansambla Muzičke akademije u Zagrebu iz Koncertne dvorane Blagoje Bersa na istoj instituciji. Bit će to večer s djelima skladatelja i pedagoga Tomislava Uhlika koji je ujedno i ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo. Među djelima se nalaze i njegove nove Minijature iz albuma Bisernica putnica i Brač putnik koje će izvesti studenti studija Tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Veljka Valentina Škorvage i Siniše LeopoldaIz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Godine 1917. - 1920. Rat je ispraznio grad. Glad, bolest, kiša, igralište Hajduka pretvoreno je u regrutacijski logor. Picaferaj (Vaša svitlost) i Jozo (Vaša visost) potucaju se pustim ulicama. Meštar, Duje i Vice su u zatvoru. Marijeta je rodila sina, a njezin otac, kum Tomo, odveden je u Bosnu. Tonči je pobjegao na srpsku stranu. Pegula je odlikovan austrijskim odlikovanjem, a o Ferati se ništa ne zna. Glad i epidemija odnose živote. Umire apotekarica, a onda i omiljena baba Marta. Dio je to sadržaja 4. epizode kultne serije Velo misto koju prikazujemo u 20:05.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.