Deset zapovijedi - biblijski spektakl

24. prosinca na HRT2 u 20:05

Posljednji, ujedno i najspektakularniji film velikog Cecila B. DeMillea (njegov remake vlastitog filma iz 1923. godine) - kolosalni je ep rađen prema starozavjetnoj biblijskoj knjizi o Mosiju. Riječ je o blockbusteru melodramatskoga stila, posebno vidljivog u grandioznim, ekspresivnim pozama, gestama i mimici glumaca.

Charlton Heston, ikona biblijskih filmskih uprizorenja, nepokolebljiv je i stoičan, sa sporom intonacijom - pravi odvažni vođa, a ističu se i karizmatični Yul Brynner i izvrsna Anne Baxter. Impresivni statisti, scenografija i, za ono doba, neviđeni specijalni efekti samo pridonose spektakularnosti. Film je bio nominiran za Oscara u sedam kategorija, a dobio ga je za najbolje vizualne efekte (John Fulton).

                                                      * * *

Opis života starozavjetnog proroka Mojsija, od rođenja, kad se kao djetešce našao u pletenoj košarici na rijeci Nil, gdje ga je pronašla i odgojila faraonova kći, preko života u izobilju kao miljenika faraona i princeze Nefretiri, a potom i nakon otkrivanja istine o njegovu "niskom" hebrejskom porijeklu i života kao skromnog obiteljskog pastira u pustinji, do čovjeka kojem se ukazao Bog i koji postaje osloboditelj potlačenog izraelskog naroda iz ruku novog faraona Ramzesa, nekoć njegova polubrata.
Američki film THE TEN COMMANDMENTS, 1956.
Uloge:  Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson
Scenarij:  J. H. Ingraham i A. E. Southon
Režija:  Cecil B. DeMille