Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga petka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U zadnjih nekoliko dana inspektori Civilne zaštite su bili u više od tisuću nadzora poslovnih objekata i izdali su 76 upozorenja. Uglavnom su se odnosila na nenošenje maski i nedopušteni broj kupaca u objektu. Nakon upozorenja slijede kažnjavanja. Propisane kazne za nenošenje maske su do 500, a za privatna okupljanja više od 10 ljudi i do 10 tisuća kuna.Jesu li kazne drakonske ili premale s obzirom na rizike analiziramo u Poligrafu u kojem gostuju Sandra Benčić iz političke platforme Možemo, Ivan Čelić iz HDZ-a i Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta. Kontakt emisiju od 8:05 uređuje i vodi Mislav Togonal.

U današnjoj Katapulturi od 9:05 podsjećamo na nedavno preminulog redatelja Božidara Violića. Čut ćemo i priču o novoj predstavi kazališta Gavella. Predstavit ćemo novi film Jasmile Žbanić, a doznat ćemo i što donose ovogodišnji Dani Orisa.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Od 11 sati možete slušati prijenos konferencije za medije Nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Sve o koronavirusu čitajte 👉 OVDJE.


Ilustracija: Pixabay
Svoju Književnu republiku Miroslav Krleža od 1923. do 1925. tiska u Koprivnici, u tiskari Vinka Vošickoga. U emisiji Minijature za radoznale od 12:23 o toj neobičnoj suradnji dvojice karakterom potpuno različitih ljudi, u Muzeju grada Koprivnice pripovijeda nam viši kustos, povjesničar Dražen Ernečić.

Primarijus dr. Bernard Kaić u emisiji Drag mi je Platon od 12:30 govori kako će početak cijepljenja utjecati na epidemiološku sliku, i napominje da i dalje treba ograničavati socijalne kontakte izvan kućanstva. Hrvatska će proglasiti zaštićeni gospodarski pojas u Jadranu, ali zaštita mora i obnova ribljih resursa i sada ima neke odlične rezultate. O njima govori prof. dr. Nedo Vrgoč.Sveti Nikola samo što nije došao zato smo naše Mudrice od 13:45 pitali što očekuju u svojim čizmicama i kako se u cijelu priču o slatkišima i poklonima uvukla i šiba.

Po vašem izboru od 16:05 donosimo vam pjesme s novog albuma Starting over Amerikanca Chrisa Stapletona.

U emisiji Trag vjere od 18:05 poslušajte: Kardinal Bozanić upozorava na nelogičnost odluke da na misama sudjeluje najviše 25 osoba. Kako se provode epidemiološke mjere u crkvama i s kojim poteškoćama se suočavaju župnici i vjernici?


Foto: Dario Njavro za HRT

Donosimo vijesti iz Vatikana, predstavljamo knjigu o augustincima pustinjacima u Rijeci autora povjesničara dr. Marka Medveda, a govorimo i o današnjem blagdanu svete Barbare te o popularnim nadolazećim svecima darivateljima - svetom Nikoli i svetoj Luciji.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čut ćete priču Nikole Šimića Tonina Dar srcem dan.

U večerašnjoj Metafori od 20:15 bavimo se hrvatskom poezijom zastupljenom u dvjema antologijama - Međašima Zvonimira Mrkonjića i S druge strane Damira Šodana.Iz njih čitamo pjesnike raznih generacija pokušavajući otkriti i one manje poznate, a antologizirane, tzv. pjesnike s margine. Zavirit ćemo i na Poetski tren Gordane Kovačić i poslušati poeziju brazilskog pjesnika Manuela Bandeire.Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)


Od 19:35 poslušajte glazbeno-dokumentarnu emisiju iz svijeta jazza, vječnih melodija i glazbenih zvijezda - Zvjezdana prašina.Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je Harveyju Alteru, Michaelu Houghtonu i Charlesu Riceu za otkriće virusa hepatitisa C. Nobelova nagrada za kemiju za 2020. dodijeljena je Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudni za razvoj metode uređivanja genoma. U emisji Doba znanosti od 16:03 govorimo o njihovim otkrićima.Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Teme osobne slobode te H-8, najbolji hrvatski film komentiraju Lana Bobić, Marijana Bijelić, Aleksandar Musić i Matija Štahan. Emisija Peti dan na rasporedu je u 21 sat.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.