Vlakom kroz Kinu

15. prosinca na HRT – HTV 1 u 15 sati
Godine 1978. Kina je odlučila okrenuti svoju kulturnu i industrijsku politiku u novom smjeru, smjeru otvaranja. Četrdeset godina poslije ova serija slavi i aktualizira želju za otvaranjem. U nizu još neviđenih putovanja otkrivamo bogatstvo Carstva Sredine.

Kineskinja Xu Li i Francuz Jérémy krstare Kinom i kroz šest tematiziranih obilazaka staju na više od trideset mjesta.Vidjet ćemo veličanstvene i nepoznate krajolike koji oduzimaju dah. Uranjamo u umjetničku, kulturnu i gastronomsku baštinu pokrajina kroz koje prolazimo. Otkrivamo goleme gradove i inovativne tehnologije. Čuvajući svoju kulturu i drevne običaje, pred nama se otkriva moderna i dinamična Kina.

1. epizoda

Xu Li i Jérémy Angelier vode nas na putovanje cestom otvaranja Kine. Kreću iz Šenžena, najmodernijega grada, prave kineske Silicijske doline, gdje uče pilotirati dronom iznad nebodera.

U Wuhanu otkrivaju Toranj žutog ždrala i prisustvuju živopisnoj predstavi u kazalištu Han Show te na kraju posjećuju šaolinski samostan i usvajaju vještinu meditacije i kung fua. Njihovo putovanje vlakom završit će u Pekingu, izlogu Kine 20. stoljeća, gdje će se susresti s arhitektom Ma Yasongom, čija djela promišljaju arhitektonski pejzaž Pekinga.

Dokumentarnu seriju CHINA EXPRESS odabrala je Mira Vočinkić.